Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fahlander drar sig tillbaka

Örebro Hockeys starke finansiär Mikael Fahlander vill ta ett steg tillbaka. Nu vill han att andra sponsorer tar ett större ansvar.
- Jag kommer inte längre att bära Örebro Hockey ekonomiskt på egen hand, säger han.

Annons
Mikael Fahlander.

Hur många miljoner kronor Mikael Fahlander och hans bolag stoppat in i Örebro Hockey vill han inte säga.

– Det handlar om stora pengar, och det har det varit värt. Men nu är det dags att Örebro som stad tar över och visar vad den vill med Örebro Hockey. Alla förutsättningar finns att bygga vidare uppåt, men i fortsättningen kommer mitt engagemang ekonomiskt att anpassas till publik- och sponsorintäkter i övrigt.

Vad betyder det? Att du drar dig tillbaka som sponsor?– Det betyder att jag är med om alla andra är med. Men jag kommer inte lägre att bära Örebro Hockey ekonomiskt på egen hand. Jag har varit loket under de senaste sex-sju åren, andra sponsorer har åkt med. Nu får det bli tvärtom. Örebro ska vara loket, jag åker med. Det är en sund utveckling. Resan hit har krävt en stark sponsor, det går nästan inte att göra det på annat sätt i division 1. Men nu har vi nått en plattform där klubben måste gå vidare. Alla förutsättningar finns med en bra trupp, en bra organisation med stark ledning. En hall med alla möjligheter står klar nästa säsong. Manegen är krattad, säger Fahlander.

Vad är sponsring i rimlig proportion för dig?

– Det finns en formel, men den tänker jag inte gå ut med. Poängen är att vi ska bli många sponsorer i olika storlek efter förutsättningar, och att även publiken visar att den vill ha elithockey i Örebro.

Pusselbitar saknas

Några pusselbitar ska på plats. Det handlar bland annat om årets trupp.

– Tre backar och kanske en ytterligare forward ska in. Sedan har vi en mycket bra allsvensk trupp som på allvar ska kunna etablera oss i allsvenskan och ta ett steg till uppåt.

Men det handlar också om arenan.

– Jag har köpt marken mellan ishallen och fotbollsarenan på Behrn. Där kommer jag att bygga ett hus med restaurang och sportbar, och med loger för sponsorer. Ritningar är framtagna, och det kommer att bli väldigt bra. Det är något jag vill göra för klubben. Med alla bitar på plats finns inga ursäkter för att inte hockeyn i Örebro ska fortsätta leva stark.

Suttit på många stolar

Mikael Fahlander har varit allt från supporter, huvudsponsor, ordförande och sportchef uder ett antal år.

– Jag har suttit på många stolar. För många, kan jag känna. Det funkar i division 1. Allsvenskan är något annat. Jag har lagt åtskilliga timmar av min fritid på jobbet som sportchef. Det går inte hur länge som helst. Mitt arbete kräver mer tid av mig, koncernen består av närmare 20 bolag och vi expanderar. Jag ska dessutom bli pappa i höst. Jag kliver av som sportchef när truppen är klar.

Vem tar över?

–Det är inte klart, och upp till styrelsen hur den vill göra. Mitt förslag är att Peter Andersson och Lars ”Mozart” Andersson blir ett manager-team med övergripande sportansvar. De blir både tränare och sportchefer i första ledet. På ett par års sikt kan Peter bli renodlad sportchef, medan ”Mozart” blir klubbchef. Jag tror inte folk förstår vilken kompetens och vilka hjärtan de två har,

Har Örebro plats för elitlag i både fotboll och ishockey?

–Ja, det är jag övertygad om. ÖSK har byggt långsiktigt och skickligt, jag är imponerad av resan de gjort. Örebro Hockey kan gå samma väg, och skulle vi nå elitserien så öppnas dörrar till helt andra marknader än enbart lokala sponsorer. Där kan jag själv vara med och öppna dörrar. Dessutom ramlar närmare 30 miljoner kronor i centrala avtalspengar in på ett bräde direkt när steget är taget.

Mer läsning

Annons