Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Målvaktsduell uteblir i seriefinal

Växjö Lakers värvar Modos gamle guldmålvakt Karol Krizan. Men den 30-årige slovaken med meriter från OS och VM hinner inte till kvällens seriefinal mot Örebro Hockey.

Annons

– Synd att han inte är med mot oss, tycker Krizans gamle målvaktsrival Michal Zajkowski som vaktar Örebro-kassen.

På söndagen blev den nyhet som cirkulerat en tid officiell. 30-årige Karol Krizan förstärker Växjö under resten av säsongen. Han kommer närmast från spel i hemlandet Slovakien. Men den förre stjärnmålvakten ansluter inte till Växjö förrän i morgon, dagen efter matchen mot Örebro.

Det innebär att Michal Zajkowski inte ställs mot sin gamle guldkompis.

– Klart att det vore kul att träffa honom. Det är ju vår sista seriematch mot Växjö den här säsongen, säger Michal.

Känner ingen bitterhetKrizan och Zajkowski bildade målvaktspar när Modo blev svenska mästare säsongen 2006/07. Krizan hade tränarens förtroende och vaktade kassen nästan hela tiden. Zajkowski fick bara stå sju matcher och lånades även ut till Sundsvall i allsvenskan.

– Säsongen innan vi blev mästare var jag etta men så pajade ena ljumsken och då hoppade Krizan in och spelade jättebra. Efter det var han uttalad förstemålvakt, säger Zajkowski.

Men någon bitterhet känner han inte – tvärtom.

– Nej, Krizan och jag ringer och surrar med varann då och då. Så har vi gjort även den här vintern även om det är svårt när vi befinner oss i olika länder, säger Zajkowski.

Fick sparkenGuldhjälten Krizans sorti från Modo 2008 blev inte lika glamourös. Modo ansåg att Krizan kört sitt eget race och gjort sig omöjlig i klubben.

– Han fick sparken, konstaterar Zajkowski.

Och tillägger snabbt:

– Krizan är en bra värvning för Växjö.

Örebro ligger två poäng efter Växjö men har besegrat serieledarna i samtliga tre möten i vinter.

Varför har Örebro så lätt för Växjö?– Det är något som jag funderar på också. Det är nåt i vårt spel som inte passar dom. Det är samma sak som att vi har svårt mot Malmö. Kanske sitter det lite i skallen.

Rena väggen i börjanZajkowski var rena vägen under allsvenskans 15 första omgångar. Efter det har han varit mer mänsklig, men absolut inte dålig. Just nu ligger den polskfödde 28-åringen på femte plats i den allsvenska målvaktsligan med en räddningsprocent på 92,02.

– Jag tittar inte så mycket på statistiken, huvudsaken när att vi vinner matcherna, resonerar han.

Zajkowski håller med om att formkurvan varit lite dalande.

– När man kommer in i den där ”zonen”, när man känner att puckarna studsar rätt hela tiden, så tänker man inte så mycket. Man går bara ut och kör. Men under en lång säsong är det upp och ner och det gäller att hitta en bra lägstanivå, säger han.

Avlöst av Nilsson

På slutet har Zajkowski fått lite avlösning när Ola Nilsson hoppat in mellan stolparna.

– Man vill alltid spela men jag tror det är nyttigt med vila också. Matcherna sliter hårt mentalt och man vara hundraprocentigt fokuserad. Gör man ett misstag som målvakt så blir det mål, konstaterar han.

Matchguide

Vad: Växjö Lakers–Örebro, seriefinal i hockeyallsvenskan.

När: 19.00.

Var: Växjö ishall

Följ matchen: Direktrapporterar på na.se.

Tabelläget: Ren seriefinal i kväll. Växjö leder allsvenskan på 66 poäng och har en match mindre spelad än Örebro som är tvåa på 64. Växjö har vunnit 21 matcher av 30, Örebro 19 matcher av 31.

Tidigare möten i vinter: Örebro har 3–0 i matcher på Växjö. Örebro vann hemmamatcherna med 4–1 och 5–2. Borta vann Örebro med 7–3 efter fyra mål och en assist av Fredrik Orrsten.

Mer läsning

Annons