Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebroaren räddade Sveriges seger

Förre Örebrostjärnan Sebastian Collberg gjorde två mål – men tvingades utgå knäskadad. Då räddade örebroaren Marcus Högberg Sverige till seger mot USA.

Annons

Det är i amerikanska Lake Placid som det svenska U20-landslaget just inlett marschen mot junior-VM i Malmö i vinter.

På söndagen besegrades USA vit med 4–2 och på måndagen följde juniorkronorna upp med 4–3-segern mot USA blå.

Men det kan ha varit en dyrköpt seger. Förre Örebro Hockey-stjärnan Sebastian Collberg, som gjorde båda målen när Sverige tog ledningen med 2–0 i första perioden, åkte tidigt i andra perioden på en knäskada.

– Han fick en liten vridning. Någon ramlade över hans knä och han vred till det när han var mitt i en vändning, säger svenska förbundskaptenen Rikard Grönborg till nhl.com.

Dessutom åkte Skellefteås Oskar Sundqvist på en huvudskada efter att ha blivit intacklad i en metallställning som håller plexiglaset på plats.

Med de båda ute fick örebroaren Marcus Högberg, som är draftad av Ottawa tillhör Linköping men är utlånad till Mora och som vaktade svenska målet, rädda juniorkronorna. Han släppte förvisso in dubbla reduceringar till 1–3 och 2–3 i slutet av andra perioden, och 3–4 i slutet av matchen, men lät aldrig USA komma ifatt. Totalt räddade Högberg 23 av 26 skott, för 88,46 procent.

Förre Bik Karlskoga-spelaren Daniel Zaar noterade en assist på Alexander Wennbergs matchvinnande mål.

Sverige möter ytterligare ett amerikanskt landslag på tisdag, Kanada på onsdag och Finland på torsdag.

Mer läsning

Annons