Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

9-årige Zions känslofyllda möte med Aulin

Nioårige Zion Garö och Örebro Hockeys Jared Aulin har ett gemensamt – båda har nyligen mist en förälder i cancer. I går hade de ett känslosamt möte i Behrn arenas spelargång.

Annons
Zion Garö, 9 år, kramar om Jared Aulin som tack för mötet med Örebrostjärnan. Mamma Åsa tittar på.

När Örebro besegrade Frölunda var det en person som var extra glad. Zion Garö, nio år, såg sin första hockeymatch på plats. Tillsammans med mamma Åsa var han inbjuden av Örebro Hockeys kanadensiske stjärna Jared Aulin som hedersgäst.

– Det här var roligt. Jag vill se fler matcher, säger Zion efter slutsignalen.

Anledningen till besöket hade en betydligt allvarligare bakgrund. Zions pappa Adam Shaw, 37 år, fick i september beskedet att han drabbats av magcancer. Han bodde i USA medans Zion bor med sin mamma i Örebro.

– Efter bara några veckor på sjukhuset gav läkarna beskedet att det inte fanns något att göra. När vi fick veta det tog Zion ledigt från skolan så att vi kunde åka över och hälsa på, berättar mamma Åsa Garö.

De återvände sedan till Sverige med tanken att kunna hälsa på till jullovet igen. Men strax efter de var tillbaka i Örebro avled Zions pappa.

– Vi fick i stället snabbt åka till USA igen för att vara med på begravningen. Det har varit en tuff höst, säger Åsa.

Örebro Hockeys Jared Aulin har varit i en liknande situation. Hans mamma Patricia avled i cancer samma dag som han anlände till Sverige i höst. För att omvandla sin sorg till något positivt gick Aulin ut på sociala medier och efterlyste något barn i en liknande situation som han kunde muntra upp inför julen.

– En kompis till mig som följer Jared på Instagram bad mig skriva till honom och berätta om vår situation, förklarar Åsa hur det kom sig att Zion blev utvald.

– Jag skrev för jag upptäckte att det blev så tyst kring Zion efter det att hans pappa dött. Han behövde få något roligt att se fram emot igen.

Under torsdagen fick Zion en helkväll i Behrn arena. Först fick han och mamma Åsa träffa Jared Aulin enskilt timmarna före match. Kanadensaren sparade inte på gåvorna utan lämnade bland annat över en radiostyrd bil och helikopter, en basketboll, signerad hockeytröja, en väska och keps bland mycket annat. Han fick sedan en personlig rundvandring i arenan och följde matchen från första parkett på pressläktaren.

– Men nästa gång vill jag se matchen från platsen där alla supportrar står. Det verkar mycket roligare att vara där, säger Zion.

Han fick se Jared Aulin göra matchens sista mål i 6–3-segern. Och efteråt möttes de igen nere i spelarkorridoren där båda gav varandra en riktig bamsekram.

– Den största gåva jag kunde ge honom i dag var ett leende. Och han gav mig ett också. Det rörde mitt hjärta och jag hoppas han kan fortsätta le trots att han har en tuff tid framför sig, säger Jared Aulin till NA.

– Det var ett speciellt ögonblick. Men det är det här som är jul – att ge något utan att förvänta sig något tillbaka. Då blir jag också glad.

Varför valde du att träffa just Zion?

– Jag älskade min mamma mycket. Zion och hans pappa verkade också ha haft en speciell relation. Att förlora en pappa så snabbt är sorgligt. Att han var amerikan gör också att jag kan relatera till Zions situation ännu mer eftersom han var ifrån sin pappa här i Sverige precis som jag var ifrån min mamma.

– Jag gråter fortfarande varje dag. Och jag grät när jag mötte dem. Men Zion är en speciell pojke och jag vill tacka honom och hans mamma för att de gav mig chansen till ett leende i dag. För min del var det så lite som behövdes för att få fram det och jag hoppas alla som läser den här historien också kan le lite.

Mamma Åsa är övertygad om att Zions möte med Jared Aulin kommer att ha betydelse för sorgeprocessen.

– Som barn kan det vara viktigt att se hur vuxna människor också blir ledsna när en förälder går bort. Jag tycker det är otroligt starkt av Jared att göra något sånt här när han själv är så ledsen över sin mammas död.

– Vi svenskar är inte lika öppna om sånt här som amerikaner är. Men jag tycker vi har en hel del att lära av detta.

På lördag spelar Örebro borta mot Brynäs i sista omgången före juluppehållet. Dagen efter ska Jared Aulin flyga hem till Kanada för att fira en tidig jul med sin familj och släkt eftersom han måste vara tillbaka i Örebro på julafton igen.

– Jag ser fram emot det samtidigt som jag vet att det blir tufft med många tårar. Varje gång jag rest hem förut har jag träffat min mamma. Det här blir första julen utan henne. Men jag och hela min familj behöver det här, säger han.

Mer läsning

Annons