Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åsell: "Tar det dag för dag"

Några skickas iväg. Andra får chansen. Calle Åsell hör till den sistnämnda kategorin.
– Det är ju tur i oturen för mig, det är så man får tänka, säger den 19-årige forwarden efter 1–3 mot Frölunda.

Annons
Calle Åsell.

Calle Åsell är från Upplands Väsby, har Väsby som moderklubb, och gick på hockeygymnasiet i Mora i ett och ett halvt år. Han hoppade sedan av och flyttade till Örebro för spel i J18-laget, och är en så kallade late bloomer som inte var med i tv-pucken. Förra säsongen var han med i totalt nio allsvenska matcher, inklusive fyra i kvalserien när Örebro Hockey redan säkrat avancemanget till SHL.

SHL-debuten gjorde den 188 centimeter långe forwarden, som fyller 20 den 27 februari, hemma mot mot Modo den 12 november med 23 sekunders speltid. Därefter hade han även varit med som extraforward mot Leksand 16 november (inget spel), och sedan Luleå 11 januari (39 sekunder) och Modo 15 januari (inget spel).

Speltiden är enligt den officiella statistiken. Som inte stämmer helt och hållet, enligt Åsell själv.

– De matcher jag har varit med har jag fått spela några fåtal sekunder utom mot Modo senast. Så det har inte varit några jättebyten direkt.

Mer av den varan mot Frölunda när tuffingen Emil Kåberg lämnade isen och även matchen i mitten av den andra perioden.

– Kåberg gick ju sönder och gick av. Det öppnade upp lite grann när jag var 13:e forward, säger Åsell.

– Det var bara in och köra. Tackla så mycket som möjligt. Jag har en bra skridskoåkning, så det är bara att utnyttja det till fullo.

2.53 fick Åsell totalt spela. Överlägset mest SHL-istid för honom, med andra ord, så här långt.

– Det var skönt att komma in. Lite svårt i början när man är ovan – det går lite fortare än med juniorerna, men det får man köpa.

Han har gjort nio poäng på 24 matcher i grundserien för Örebros J20-lag som blev sjua av tio lag som nykomling i J20 superelit södra. Och två poäng på en match i fortsättningsserien. Tidigare under vintern var han utlånad två matcher till Kumla i division 1 och hann med två poäng.

Det är snabba puckar i ishockey – även utanför planen. Och när vissa spelare inte presterar och får söka sig vidare öppnar det för andra. Som Calle Åsell, till exempel.

– Ja, nu när (Thomas) Enström skickades iväg till Björklöven och Walter och ”Dibo” har skickats iväg har det öppnats lite. Nu är jag 13:e, i och med att Martin Johansson är borta. Det är ju tur i oturen för mig, det är så man får tänka.

Tråkig match – men kul för dig ändå att få möta Frölunda här hemma?– Ja, fullsatt och allt, det är klart att det är kul. Sedan spelar det inte någon roll vilka vi möter. Lite svårt att komma ner till juniorerna när det är färre på läktaren (skratt), men det gäller att vara ödmjuk till den uppgiften också. Det är bara kul, det är bara att anta utmaningen.

1–3 – vad säger du om matchen?– Vi gjorde en bra match igen. Men det är de här överfyllda förlusterna igen. De utnyttjade våra misstag bättre än vad vi utnyttjade deras misstag, tycker jag, vad jag såg det från sidan. Sedan vet jag inte … Det var ett skott i ribban av (Johan) Wiklander i inledningen som kunde ändrat matchbilden. Det är otur, men svårt att sätta fingret på det just nu så här direkt.

Hur ser det ut framöver för dig?– Jag tar det dag för dag. Det är juniorerna i morgon (läs: i dag), vi möter AIK här i borgen. Jag är med. Sedan har A-laget ledigt i helgen, och så kör vi på måndag igen. Förhoppningsvis, för min egen skull, är jag med i nästa match. Det vill jag, säger Åsell och är på väg att gå in i sitt eget omklädningsrum – inne hos "de stora grabbarna" i A-laget får han inte byta om hos. Än.

– Inte än, tyvärr (skratt). Men det är sköna grabbar här inne också. Det spelar ingen roll var man byter om, det är vad man gör på isen som spelar roll, säger han.

Mer läsning

Annons