Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför är "Dibo" hetaste transatlanten

Tim Wallace lirade 28 NHL-matcher i våras och Ben Walter vräkte in 49 poäng på 68 AHL-matcher förra vintern. Men det är killen som hämtats från Österrike som sett piggast ut hittills. Justin DiBenedetto förklarar varför. Och det handlar om isens storlek.

Annons
Justin DiBenedetto.

Örebro Hockey slog till med tre tunga transatlantiska värvningar inför debutsäsongen i SHL.

Tim Wallace, 29, hämtades direkt från Carolina Hurricanes, där han spelade mer än hälften av matcherna under den lockoutkortade NHL-säsongen i våras.

Ben Walter, 29, plockades in med ett cv som berättade om 460 poäng på 566 AHL-matcher.

Och så anslöt Justin DiBenedetto, 25, från Salzburg i den österrikiska ligan. Utan meriter i nivå med de två andra. Ändå är det kanadensaren som imponerat allra mest i säsongsinledningen.

Han gjorde flest poäng av alla i Örebro på försäsongen och följde upp med en pigg insats mot Färjestad. Skapade chanser. Sköt mest av alla och spelade mest av Örebros forwards. Och fick speltid både i powerplay och boxplay.

Men själv talar ”Dibo” hellre om det han behöver förbättra till morgondagens match mot Leksand än det som gick bra mot Färjestad.

– Det var okej. Men vi måste få fler puckar på mål och ta oss in framför mål oftare för att skapa fler chanser. Jag gillar själv att attackera målet och måste göra det lite oftare. Måste jobba hårdare och få fler puckar på mål, säger han.

De tre transatlantiska forwardarna bildar Örebros förstakedja. Mot Färjestad var de inne på ett mål, Färjestads kvittering till 2–2.

Framåt såg det ofta bra ut, men räckte inte hela vägen. Wallace och Walter såg fortfarande inte ut att vara klara med omställningen till stor is.

– Klart det är annorlunda med stor rink jämfört med liten. Det tog faktiskt ganska många matcher förra året, när jag var ny i Europa, innan jag vande mig vid den stora isen. Den är bredare, så man är oftare längre ifrån målvakten när man tar skott och sådana saker. När alla anpassat sig till det tror jag att vi kommer bli ännu bättre, säger DiBenedetto.

Försöker du hjälpa dina kedjekamrater i omställningen?– De är smarta spelare och lär sig snabbt själva. Men vi försöker hela tiden hjälpa varandra med olika delar av spelet. Det är så vi fungerar som spelare.

När Växjö gjorde sin första säsong i elitserien, hösten 2011, satsade laget liksom Örebro gör nu på ett antal tunga utländska värvningar.

Med totalt olika effekt, statistiskt.

För Växjö dröjde det till 16:e omgången innan Per Hållberg blev förste svensk att göra mål för Växjö, medan Örebros transatlanter inte noterades för några poäng i premiären mot Färjestad.

Mer en slump, enligt ”Dibo”.

– Tycker ändå vi gjorde det okej. Några bra saker, några dåliga. Vi håller fortfarande på att bygga på vår kemi i kedjan. Man kan inte dra några slutsatser av en enda match, vi fortsätter att jobba hårt varje dag på träningarna, säger han.

Och det gäller inte bara ishockeyn, utan också svenskan. Efter sex veckor på svensk mark har de första fraserna börjat fastna.

– Jag kan i varje fall säga ”god morgon” och ”tack”.

En bra början. Om än kanske inte i klass med segern mot Färjestad i SHL-starten.

Mer läsning

Annons