Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Experten: "Här är Örebros jättefördel"

Örebro Hockey är näst sist i SHL. Men har en jättefördel jämfört med AIK och HV71, enligt experten Peter Sibner. Här är hans åsikter om läget med 19 matcher kvar.

Annons

SHL-säsongen går in på spurten, och tabellbotten har utvecklats till ett trekejsarslag i kampen om att undvika kvalserien.

HV71 på 44 poäng har sista slutspelsplatsen, Örebro, med 42 poäng, och AIK, på 39, jagar från kvalserieplats. 19 omgångar återstår.

– Tvingas jag tippa tror jag att Örebro hamnar på elfteplatsen och får kvala, men jag tror ändå att de kommer att vara med och slåss om tiondeplatsen, och de har definitivt alla förutsättningar att hänga kvar, säger Peter Sibner, expert på hockeysverige.se.

Men även om Örebro skulle tvingas kvala har laget en stor fördel jämfört med AIK och HV71, enligt Sibner.

– De har inte pressen på sig att de måste hänga kvar, och det är en jättestyrka. AIK, med sin ekonomi, har verkligen kniven på strupen. Och likadant med en klubb som HV71, vad händer om de hamnar i en kvalserie? Örebro kan däremot kliva in som Timrå för två år sedan och spela avslappnat. Det är inte jordens undergång om de åker ur, säger Sibner som tror att fler lag än HV71, AIK och Örebro kan bli inblandade i bottenstriden innan säsongen är över.

– Modo har darrat en hel del på sistone, och det är inte helt givet att de lyckas ordna upp det. Man såg på Brynäs kollaps förra året att mycket kan hända under andra delen av säsongen. Och fastnar Leksand i en dålig trend kan det gå snabbt utför.

Sedan Örebro bytte tränare från Patrik Ross, som avgick på eget bevåg, till Kenta Johansson har laget höjt snittet från 1,0 poäng per match med Ross till 1,33 poäng per match med Johansson.

Men det är framförallt i detaljer, och inte i statistik, som den stora förändringen skett enligt Sibner.

– Framförallt reagerar laget på baklängesmål på ett helt annat sätt nu. De tar ofta tillbaka initiativet istället för att hänga med huvudet. Jag tycker också att samspelet mellan Tim Sandberg och backarna är tryggare nu. Ser man till Ross tio sista matcher var det ganska oroväckande med flera 0–7- och 1–7-förluster. Det var ett tecken på att ledarskapet inte fungerade, eller i alla fall att relationen mellan tränaren och spelarna inte gjorde det. Nu finns det en helt annan trygghet i spelet, säger experten.

Förutom nye tränaren har Örebro också tagit in Marko Anttila, den finländske jätten som gjort succé med nio poäng på lika många matcher, och fler nyförvärv behövs egentligen inte, tycker Sibner.

– Framförallt finns det inte så jättemånga nyförvärv tillgängliga på marknaden, som bottenlag i SHL kan man inte välja och vraka, säger han och fortsätter:

– Jag tycker inte att det är något större fel på lagbygget. Det gäller att ha is i magen, man får inte glömma att Örebro har haft en jädra otur den här säsongen. Jag har sett två matcher mot Leksand som laget fullständigt dominerat och ändå förlorat, och mot HV förra veckan var laget en stolpträff i slutminuterna från tre poäng. Örebro har inte haft några problem produktionsmässigt, de har kapacitet för att hålla pucken i anfallszon och bra material för powerplay. Det är i egen zon det brister gång på gång, backbesättningen har visat sig inte riktigt räcka till för SHL, men jag tror inte det finns så mycket att värva. Jag tror att Örebro måste lösa situationen med det material som finns i truppen.

Har Örebro gjort rätt som fortsatt att satsa på Tim Sandberg och Henrik Lundberg som målvakter?– Det tycker jag. De har varit väldigt modiga som vågat fortsätta tro på de här killarna trots att andra målvakter funnits lediga på marknaden, och det kan betala sig. Framförallt om laget hamnar i kvalserien, då har de två killar som rimligen känner väldigt mycket för klubben.

I fredagens NA, papperstidningen, berättar experterna sina tankar om Örebro Hockeys potentiella värvning Daniel Corso. Papperstidningen går att köpa som e-tidning nedan.

Mer läsning

Annons