Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fahlander bryter tystnaden: "Bekräftelse på bedriften"

Han slet länge, och fick betala det mesta själv. När Örebro Hockey stod på randen till SHL tystnade Mikael Fahlander. Tills i dag.

Annons

- Jättekul att klubben får Guldklockan. En bekräftelse på den bedrift det faktiskt var, säger han till NA.

När Mikael Fahlander kom in i Örebro Hockey var det i form av en räddningsaktion. Division 1-klubben stod och vinglade på ruinens brant. Det var ett drygt tiotal år sedan.

Fahlander blev kvar, fick allt större roller och hann vara allt från storsponsor till ordförande och sportchef - med ett galet brinnande engagemang och en vision om att Örebro en dag skulle spela i elitserien.

- Jag fick höra att jag var galen, att det var fullständigt omöjligt. Men jag fattade aldrig varför det skulle vara så omöjligt. Jag åkte på så många smällar att jag fortfarande har lite ont i hakan, men vi tog oss dit till målet.

- För mig personligen var vi framme när vi gick upp. Det var en fantastisk känsla efter alla år, och roligt att jag fick rätt. Det var inte så jäkla omöjligt, säger Fahlander, när han nu tillfälligt tar bladet från den tystnade mediamunnen för en intervju om det faktum att Örebro Hockey får NA:s guldklocka för kvalseriesuccén i våras.

- Jätteroligt att klubben får den utmärkelsen. Inte varje dag som hockeyn i Örebro ens är med och konkurrerar i de sammanhangen. Det visar väl att vi alla som varit med och jobbat för att nå dit vi är i dag har gjort något bra och uppskattat.

Han säger fortfarande "vi" om klubben, trots att han officiellt klev av för ett par år sedan. Lämnade alla officiella uppdrag i Örebro Hockey och dessutom det offentliga rummet, där han ofta varit med och tyckt till om det mesta inom hockeyvärlden.

- Det känns fortfarande som ett väldigt bra beslut. Jag har inga som helst uppgifter i klubben längre, men är en stor supporter och den överlägset största sponsorn fortfarande.

Fahlander stångade pannan blodig i ambitionen att lämna bakgården, division 1. När det till sist lyckades fick han en helt del kritik för den väg klubben valde.

- Vi valde att sparka Hasse Hansson mitt under säsongen, trots att vi ledde serien. Det fick jag en massa stryk för. Men det visade sig ju vara ett genidrag att ta in Peter Andersson och Lars "Mozart" Andersson. Vi tog steget upp direkt, och sedan har det gått sjukt fort.

- Nu håller jag alla tummar för att SHL utökar till 14 lag redan till nästa säsong. Då behöver man inte oroa sig för en eventuell kvalserie till våren. Och jag tror att det kommer bli så. Ligan är starkare än förbundet, och vill SHL ha det så så kommer det att bli så, säger Fahlander. Och medger i nästa andetag:

- Det låter som en utmärkt idé nu, men om nån kommit med det förslaget för ett år sedan hade man gått i taket. Så egoistiskt är det, säger han, och hyllar sedan Örebro Hockeys general manager Pontus Gustafsson.

- Pontus gör ett otroligt stort jobb. Jag tror inte folk fattar hur viktig han är för klubben när det kommer till att jobba stenhårt och dra in pengar och sponsorer. Om han inte jobbade i klubben skulle jag anställa honom som vd på fläcken. Jag tycker att han får oförtjänt mycket skit, och det är tråkigt att se.

Nu får Örebro Hockey Guldklockan, och Mikael Fahlander är givetvis djupt delaktig i den även om hans roll under succésäsongen var nedtonad till ett nog så viktigt sponsorskap.

- Det var en fantastisk känsla när det blev klart. Jag var skitnervös ända tills det faktiskt blev helt klart i Ängelholm. Även om det såg bra ut redan när serien vände så vet man att det är mycket som kan gå snett.

 - Men vi var tillräckligt bra den här gången, och ser man till andra halvan av säsongen så var vi allsvenskans bästa lag. Och det är alltid i slutet av säsongerna det gäller att vara som bäst, för det är då allt avgörs.

Mer läsning

Annons