Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gunderson: "En av de snabbaste jag spelat med"

Han anses vara en av de bästa nordamerikanska importerna i SHL - någonsin. Det var Örebro Hockey som tog honom, över Atlanten, men ikväll kommer Ryan Gunderson på återbesök.

Annons

Oerhört seriös och noggrann, 28-åringen har inte missat en match på drygt två säsonger med Brynäs.

Men det var i Örebro Hockey som "hittade" den spelskicklige backen i AHL-klubben Houston Aeros.

- Jag spelade bara en liten roll i Örebros resa, men det var väldigt roligt. När jag var här var det främst fotboll som gällde i Örebro. Jag vet inte hur det är nu, men har ju sett att det är full i arenan varje gång laget spelar, säger Gunderson dagen före mötet med sin gamla klubb.

- Det är lite speciellt faktiskt, jag har ju aldrig tidigare varit med om att möta en klubb jag spelat i tidigare, så jag vet inte vad jag har att vänta mig. Men jag är inte förvånad över att Örebro tagit steget upp i ligan, och inte heller över att de lyckats så bra som de gjort hittills. Jag vet att det är många duktiga spelare från min tid här, och de har tydligt hittat rätt med sina importer, säger Brynäs-backen.

Det var Örebros andra år i allsvenskan som amerikanen var med. Och han hade en ledande roll, vann poängligan för backar (39 poäng). Klubben som kom på tionde plats debutsäsongen gick raka vägen till kvalserien.

- Vi räckte inte riktigt till där, men det var en bra och positiv säsong. Man kände att klubben växte och att intresset blev större i stan, säger Gunderson.

Hans prestationer i allsvenskan ledde till en plats i Brynäs och SHL. Efter en lite trög inledning blev succén total när Gunderson ledde Gävle-laget till SM-guld, med bland annat tre mål i slutspelet.

I fjol dippade laget ordentligt, men Gunderson fortsatte producera. 34 poäng i grundserien guldåret, 36 i fjol. Och han har inlett den här säsongen starkt. På tio matcher har han gjort nio poäng, två mål och sju assister.

- Det har varit okej. Vi har gått lite upp och ned, men tagit några viktiga vinster på slutet mot Luleå och Färjestad. Vi har ett lite yngre lag i år, och väldigt hungrigt känns det som.

Han avgjorde själv mötet med Förjestad i tisdags, då Brynäs låg under efter två perioder men vände och vann efter en urladdning och 5-1 i sista perioden. 5-3 slutade matchen, och Gunderson sköt 4-3 innan Jesper Ollas satte sista målet i tom kasse.

- Egentligen ingen bra match av oss, det två första perioderna var dåliga. Men det var förstås både skönt och starkt att vi kunde vända i sista.

Han hyllar Örebros nordamerikanska nyförvärv, men har allra bäst koll på Martin Johansson, som liksom Gunderson de två senaste säsongerna spelat i Brynäs.

- Martin är en av de snabbaste killar jag spelat med. En jättebra kille med stor potential. Jag tror att det var bra för honom att byta miljö, och det är kul att det går bra för honom i Örebro, säger Ryan.

I kväll möts det i Behrn arena. Gundersons Brynäs ligger tvåa i SHL, Örebro trea. En toppmatch, vilket få trott inför seriestarten.

Mer läsning

Annons