Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Har varnat för att Bik spelar fult”

Utlånad från Örebro Hockey – för att få skinn på näsan.I kväll får Vita Hästen-lånet Filip Bergmark, 19, bekänna färg i Nobelhallen.

Annons
Filip Bergmark.

Ett samarbetsavtal har gjort Vita Hästen till något av ett farmarlag åt Örebro Hockeys den här säsongen.

Samtidigt har Norrköpingslaget som nykomling stormat fram i hockeyallsvenskan – och toppar tabellen efter tolv omgångar.

– Vi har ett riktigt bra gäng. Alla vet sin roll, alla litar på varandra, alla gör så gott man kan för att hjälpa laget, säger Filip Bergmark.

Den 19-årige Guldsmedshyttesonen är ende Örebrospelaren, vid sidan om Kalle Olsson, som finns med i kvällens bortamatch mot Bik Karlskoga.

Målvakten Johannes Jönsson, som stått fyra matcher, bara släppt in sju puckar och noterat 95,36 i räddningsprocent, är sjuk. Centern Anton Brehmer, som gjort två assist på åtta matcher, är skadad. Och ytterforwarde Calle Åsell, som gjort tre matcher med Hästen, spelar just nu med Timrå.

Bergmark har spelat samtliga tolv matcher, och gjort precis det som Örebro hoppades när de lånade ut honom: Utvecklats.

– Det har gått bättre och bättre, och på slutet har jag spelat mellan 13 och 20 minuter per match. Skönt att få göra sin första seniorsäsong i allsvenskan, man lär sig att bli tuffare, spela rejälare och nöja sig med ett bra förstapass. Det andra får komma sen, säger han.

Inför säsongen spådde spelbolagen att Vita Hästen skulle bli tabelljumbo och att Bik skulle ta en av två platser i den hockeyallsvenska finalen. 

Men efter tolv omgångar toppar Hästen alltså serien – medan Bik är tia. Viktiga poäng på spel i kväll alltså, vilket kan innebära att det blir fysiskt på isen. Något Vita Hästen-tränaren Niklas Czarnecki, som coachade Bik 2004-2008, vet om.

– Ja, tränarna har varnat för att Bik kommer att spela fult. Men vi ska bara ut och spela vårt spel, säger Bergmark.

Ett spel som laget tuggar på med vad som än händer. Hästen har redan hunnit vända underläge till poäng vid sju tillfällen den här säsongen.

– Vi har blivit så bra på att vända matcher att det nästan känns positivt när vi hamnar i underläge. Det är bra för självförtroendet, säger Bergmark.

Mer läsning

Annons