Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Inga juniorer är tillräckligt bra"

61 juniorer har fått speltid i SHL i vinter – för elva olika klubbar. Men i Örebro har juniorna inte fått spela en enda sekund.

Annons
Jens Gustafsson.

På torsdagskvällen besegrade Örebro Hockeys J18-lag Arboga med 8–0 och säkrade klubbens första avancemang till J18-allsvenska, den högsta vårserien för J18-lag, för första gången på tio år.

En stor framgång för Örebros juniorverksamhet – men än har den inte burit frukt åt A-laget.

Det är bara att titta på statistiken: 61 juniorer, alltså spelare födda 1995 eller senare, har fått speltid i SHL i vinter. Elva av tolv lag har använt sig av juniorer, från Modo som gett totalt elva tonåringar chansen till Växjö som matchat en junior.

Men Örebro har, som enda klubb, inte gett en enda junior någon speltid över huvud taget. Närmast har Gustav Backström, Kalle Jellvert, Rasmus Fyrpihl och Lukas Vopelka kommit, som suttit med på avbytarbänken vid sammanlagt sex tillfällen.

Nu ger klubbens junioransvarige Jens Gustafsson sin syn på situationen

– Många förväntar sig att jag ska säga att det är förjävligt. Men vi har helt enkelt ingen som är på den nivån, vi har inga juniorer som är tillräckligt bra än. Som junioransvarig borde jag vara den som pratar varmast om våra juniorer, men det finns en anledning till att de inte får chansen. Titta på Modos William Nylander i år eller Gustav Possler förra året ... Det är killar som har NHL-kontrakt, som spelat J18-VM. Vi har inte någon som varit där. Än, säger han.

För bakom siffrorna finns en verklighet där Örebro Hockeys ungdoms- och juniorverksamhet tog fart väldigt sent i förhållande till de andra lagen i SHL.

Bara veckor före det historiska avancemanget till SHL våren 2013 klev J20-laget upp i högsta serien. En förutsättning för att locka spelare till det egna hockeygymnasiet. När A-laget dessutom tog klivet upp hände något.

– 98-kullen, de som började på hockeygymnasiet nu i höst, är med våra mått mätt en mycket starkare kull än någon vi haft tidigare. De är de första spelarna som kommit in på hockeygymnasiet som faktiskt har riktig potential att gå hela vägen. Vi har satt upp ett mål att vi vill se egna spelare i A-laget inom tre år, säger Gustafsson.

Spelarna är bättre – men det är också organisationen.

– Den har utvecklats otroligt. Resurserna har förstärkts enormt. Numera har vi anställda tränare, fystränare, mat och utrustning finns på plats ... Alla de där små pusselbitarna. Titta på en spelare som Rasmus Fyrpihl, som haft en otrolig utveckling det senaste året. Hade han haft tillgång till de här förutsättningarna när han kom in på hockeygymnasiet hade han säkert fått den utveckling mycket tidigare. Det är inte hans eget fel, utan klubben hade helt enkelt inte rätt resurser tidigare, säger Gustafsson.

Örebros J20-lag har en bra chans att upprepa J18-lagets bedrift och ta sig till den högsta vårserien, J20 topp tio. Med sju matcher kvar av grundserien har det äldre juniorlaget tre poäng till godo på HV71 på fel sida strecket.

– De har egentligen stått för en större prestation än vad J18-laget gjort. Dels består J20-laget av spelare som vi tog in på gymnasiet innan vi gick upp i SHL, dels har vi prioriterat J18-laget i år eftersom vi ser det som långsiktigt viktigare att de når allsvenskan än att J20 går till topp tio-serien. Vi måste börja i rätt ända. Därför kan jag säga att J20-laget överraskat väldigt positivt på mig, de har gått mycket bättre än jag trodde, säger Jens och fortsätter:

– Klart att det är jättekul att J18-laget gick till allsvenskan också, men det har varit det uttalade målet och är ingen överraskning. Med tanke på den nivå vi nu håller på juniorsidan så ska vi ta oss till allsvenskan.

Örebro kommer att spela i den norra J18-allsvenskan i vår, och därifrån avancerar sex av de tio lagen till SM-slutspelet. I Örebros J18-lag  sticker namn som Samuel Duggan, den brittiske forwarden som gjort 20 poäng på nio matcher, backen Anton Sandberg, som gjort tolv poäng och toppar plusminusligan, och målvakterna Isak Mantler och Jonathan Frykholm, som hållit nollan två gånger var och ligger stabilt över 90 procent, ut i statistiken.

Men det lär alltså dröja ytterligare några år innan de 16- och 17-åringarna kliver in i Örebros A-lag.

Juniorerna i SHL

61 juniorer har fått speltid i SHL i vinter. Så här fördelas de på de tolv klubbarna:

Modo: Elva spelare.

Linköping: Åtta spelare.

Brynäs: Sju spelare.

HV71: Sju spelare.

Frölunda: Sex spelare.

Färjestad: Fem spelare.

Luleå: Fem spelare.

Skellefteå: Fem spelare.

Leksand: Fyra spelare.

Djurgården: Tre spelare.

Växjö: En spelare.

Örebro: Noll spelare.

Mer läsning

Annons