Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag ska gå på Löwdahl"

Han var med om att ta Örebro Hockey från division 1 till kvalserien. Nu återvänder Albin Lorentzon till Behrn arena – i Linköpings dräkt.

Annons
Albin Lorentzon, till höger, i kamp med HV71:s Anton Bengtsson i en SM-kvart i våras.

Linköpingssonen Albin Lorentzon har LHC som moderklubb och fick redan säsongen 2003/04 debutera i SHL, eller elitserien som namnet var då. Men backen blev aldrig riktigt ordinarie och via allsvenska Västerås och norska Comet kom Lorentzon inför säsongen 2008/09 till Örebro Hockey, som då spelade i division 1.

Och det var som bekant då som det började hända saker, röra på sig, för såväl Örebro Hockey som Albin Lorentzon.

Första säsongen gick Örebro upp i allsvenskan. Första säsongen där, 2009/10, blev Örebro tia. Och säsongen efter blev Örebro trea och nådde kvalserien. Med Albin Lorentzon som ordinarie hela vägen.

– Det var tre jätteroliga år, det kändes jättebra, säger Albin när han minns tillbaka sin tid i Örebro.

Hans framfart väckte Linköpings intresse till liv, som såg en chans att värva hem Lorentzon. Och han klarade av klivet bra, spelade 44 matcher i SHL. Även fast Linköping hade det blytungt och endast räddade nytt kontrakt med ynka tre måls marginal på Djurgårdens bekostnad. I fjol gick det bättre. Lorentzon spelade 53 matcher (han missade två matcher efter ett slagsmål med Fröunda-stjärnan Dick Axelsson) och Linköping blev femma i grundserien. Han spelade samtliga tio matcher i SM-slutspelet där Linköping först slog ut HV71 med 4–1 i matcher, men sedan fick respass mot blivande mästarna Skellefteå med samma siffror. Men Linköping blev enda lag att besegra Skellefteå i SM-slutspelet.

I år inledde Linköping med att förlorade med 5–1 borta mot Luleå. Men därefter har det blivit fem raka matcher utan förlust och en andraplats i tabellen efter sex omgångar.

– Det har börjat bra, det får man säga. Men serien är längre än sex omgångar, konstaterar Lorentzon.

I kväll återvänder han till gamla hemmahallen Behrn arena. Han har bara fått spela i tre matcher, men är med i fjärde backpar i kvällens match.

– Det ska bli väldigt roligt, säger han. Det har gått helt okej i de matcher jag spelat.

Fast redan i våras var han på plats i Behrn arena – då som åskådare.

– Jag såg nån match i kvalserien. Hallen ser jättefin ut nu. Det var lite varmare än när jag spelade (skratt).

Conny Strömberg, Johan Wiklander, Henrik Löwdahl, Marcus Weinstock, Thomas Enström, Christoffer Norgren (samt den till Bik Karlskoga utlånade Jonas Karlsson samt långtidsskadeade Robin Olsson) är kvar i Örebro-truppen sedan Lorentzons dagar.

Har du kontakt med någon?– Njae, inte direkt. Det brukar vara lite härj på sms, men det har tyvärr varit lite dåligt med det nu (skratt).

Du får väl dra igång lite tugg före matchen? Vem går du på?– Haha, jag går nog på Löwdahl (skratt).

Både Löwdahl och Wiklander har visat att de klarar av att leverera även i SHL efter att ha varit dominanta i allsvenskan. Det förvånar inte Lorentzon.

– Egentligen inte. Det är duktiga spelare som fasen. När vi gick upp i allsvenskan trodde inte många att Löwdahl skulle kunna leverera där, men han öste in poäng.

Lorentzon är inte heller förvånad att Örebro Hockey tog klivet upp förra säsongen.

– Nej, jag har alltid trott på Örebro. De har haft ett bra lag varje år och har haft chansen. Det var en bra grupp och bra gubbar, så jag blev inte så förvånad.

Städerna Örebro och Linköping ligger ganska nära varandra. Kan det bli lite av ett derby?– Ja, lite derby kan det nog bli. Men det finns nog inte riktiga derbykänslor än. Men förhoppningsvis kan det byggas upp på några år.

– Det kommer bli jättetufft för oss. Örebro är ett bra lag och är bra hemma, säger han om kvällens match.

Albin Lorentzon i Örebro.

Mer läsning

Annons