Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart: Finske stjärnan till Örebro Hockey

NA-sporten har berättat det tidigare. Nu är det officiellt: Finske centerstjärnan Ville Viitaluoma är klar för Örebro Hockey.

Annons

- Vi har jobbat för att lösa det här en längre tid. Det har varit en svår situation, eftersom Ville var en spelare vi fick möjlighet att låna från HPK. Och när vi sedan ville köpa loss honom så ville vi gå fram med största möjliga respekt för den finska klubben. Nu känns det fantastiskt bra att vi har fått allt klart, säger Örebro Hockey general manager Pontus Gustafsson.

33-årige Viitaluoma lånades från HPK, Häämenliina, i SM-liiga under slutet av säsongen, och var en starkt bidragande faktor när Örebro Hockey klarade sig kvar i SHL via en stark insats kvalserien. Han spelade de sex avslutande matcherna i grundserien, och svarade för sex poäng (5+1), och följde upp med 4+2 poäng i kvalseriens tio matcher.

Eftersom han stod under kontrakt med HPK är det ingen liten affär för Örebro.

- Av den anledningen kostar det lite mer, men vi anser att det här är en investering som är väl värd de pengar vi satsar. Vi vet att Ville fungerar hos oss, att han trivs här, att det är en väldigt skicklig spelare och en bra kille. Det är värt en hel del att veta exakt vad det är man får, och med värvningen av Ville känner vi oss helt trygga, säger Pontus Gustafsson.

Ville Viitaluoma spelade VM för Finland så sent som 2013, och Örebro har nu lyckats få loss honom från kontraktet med HPK. Finländaren har skrivit ett tvåårskontrakt med SHL-klubben. Viitaluoma är en mycket skicklig tvåvägscenter, som är mycket klok i sitt spel. Han har gjort 367 poäng på 631 matcher i finska ligan. Spelade en säsong i Luleå, där det bara blev 15 poäng på 60 matcher.

Med finländaren har Örebro nu en mycket bred och stark centersida, med Henrik Löwdahl, Derek Ryan, Anders Eriksson, Brian WIllsie, Jared Aulin och Anton Brehmer som möjliga alternativ. Mycket troligt är att Aulin kommer att användas som ytterforward, där han gjorde succé i slutet av förra säsongen.

- Det är en medveten strategi att vi nu har ett antal spelare som kan spela center, men också på andra positioner.

Så nu är truppen spikad?

- Det finns medel avsatta för att kunna handla om vi finner det nödvändigt av någon anledning. Det kan bli skador, det kan hända andra saker. Men vi ärväldigt nöjda med den trupp vi har just nu, och letar inte aktivt efter ytterligare spelare. Däremot följer vi förstås vad som händer på spelarmarknaden, säger Gustafsson.

Ville Viitaluoma anländer i Örebro i slutet av juli när det är dags att gå på is.

Målvakter:

Örebro Hockeys trupp ser nu ut så här: Julius Hudacek, Henrik Lundberg, Johannes Jönsson.

Backar: Gustav Backström, Filip Bergmark, Joonas Jalvanti, Victor Ekbom, Johan Motin, Stefan Johansson, Bobbo Petersson, Tomas Skogs.

Forwards: Johan Adolfsson, Marko Anttila, Jared Aulin, Anton Brehmer, Robin Dahlström, Thomas Enström, Anders Eriksson, Martin Johansson, Henrik Löwdahl, Derek Ryan, Kalle Olsson, Daniel Viksten, Lukas Vopelka, Marcus Weinstock, Johan Wiklander, Tim Wallace, Brian Willsie, Calle Åsell, Ville Viitaluoma.

Mer läsning

Annons