Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Kungen av Göteborg” sänkte Frölunda igen

Henrik Lundberg fixade poäng mot Frölunda – för fjärde matchen i rad. Nu hoppas Örebromålvakten på mer speltid.

Annons

Henrik Lundberg har växt ut till ett spöke för hela Göteborg – fostrat av Frölunda självt.

När Örebro Hockey-målvakten, med god hjälp av säsongens bästa försvarsinsats av övriga laget, bara släppte in ett enda mål i fredagskvällens bortamatch mot Frölunda var det fjärde gången på fyra försök som Lundberg fixade poäng åt Örebro i Scandinavium.

Förra säsongen höll han nollan i en 3–0-seger och räddade totalt 87 av 92 skott över tre matcher. I går tog han 16 av 17 skott när Örebro vann med 4–1.

– Jag har lite i ryggen, har bra självförtroende här. Jag är van vid värmen som blir här inne också, från yngre år när jag spelade här. Men framför allt känner jag att jag har ett större självförtroende överlag den här säsongen och kan slappna av på ett annat sätt jämfört med i fjol, säger Lundberg, som gjorde fyra säsonger som junior i Frölunda, och tillägger leende:

– Det låter skittråkigt, men den där svarta grejen är likadan i alla arenor. Man måste hålla det så enkelt som möjligt och inte börja tänka på var man spelar och vilket lag man möter. I sådana fall skulle jag aldrig kunna spela mot AIK igen, mot dem har jag ju blivit utbytt två gånger.

Matchen mot Frölunda var inte bara en stor succé för Henrik Lundberg – utan också hans första match från start i årets SHL.

Han fick hoppa in och göra en period – och hålla nollan – i förlusten borta mot Brynäs förra torsdagen. Annars har Julius Hudacek, även han med förflutet i Frölunda och inför gårdagens match lite småbitter över att inte få chansen i gamla hemmarniken, abonnerat på förstaspaden, och när slovaken tvingades stå över hemmamatchen mot Skellefteå valde tränarna tredjemålvakten Johannes Jönsson före Lundberg.

Men fredagskvällens insats, inför släkt och vänner på de branta läktarna, visar att Lundberg trots allt är en kraft att räkna med.

– Hudacek har spelat jättebra, så det är inget att säga om. Men om han skulle göra några sämre matcher är jag redo att hoppa in. Både han och jag vill förstås spela alla matcher, så är det ju. Kenta ställer det lag han tror ska vinna. Det är bara att acceptera, det är inte så mycket jag kan lägga mig i, säger Lundberg.

I brist på speltid i SHL har Lundberg gjort två matcher med Kumla i division 1. Matcher som gav mer än han trodde.

– När jag spelade där trodde jag att det skulle vara större skillnad än det var. Passningsspelet är snabbare i SHL, men skridsko och skott är relativt lika. Jag var förvånad hur bra det kändes i sista perioden mot Brynäs efter att ”bara” ha spelat i Kumla, säger han.

Efter fredagskvällens seger passade Lundberg på att hylla försvarsspelet, där Örebro tagit sjumilakliv efter förra veckans plattmatcher mot Brynäs och Leksand. Nio insläppta mål mot två lag på undre halvan då – två insläppta mot två topplag den här veckan.

– Vi spelade fantastiskt bra i dag, en av våra bästa matcher för säsongen. Det var många blockerade skott och få farliga chanser, från blå var det bara två-tre skott som kom förbi på hela matchen. Frölunda skapade två–tre farliga chanser, resten var relativt enkelt att ta, säger Lundberg.

Farligaste chansen utöver målet var Max Görtz friläge i slutet, vid ställningen 3–1 till Örebro, där Frölunda fick sin sista möjlighet att ta sig in i matchen. Lundberg sattes på prov – och räddade med en till synes läcker benparad. Det var inte hela sanningen.

– Nej, jag läste det läget fel. Jag hamnade lite på rumpan, men hann precis få ned benet. Men jag tog den i alla fall, och det var det viktigaste. Det kändes lite ostabilt, men det var bra att det inte syntes, säger han och ler.

Får du stå mot Växjö också nu?

– Jag vet ärligt talat inte. Det får vi se i morgon, säger Henrik Lundberg – kungen av Göteborg.

Läs mycket mer om matchen i lördagens NA, papperstidningen, som går att köpa som e-tidning nedan!

Mer läsning

Annons