Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Leksand berör så många människor"

Hockeytempen är på topp i Örebro. I Leksand har den slagit genom taket redan under försäsongen.
- Leksand berör så många människor. Det är stort att få vara en del av det, säger Pär Edblom

Annons

På tisdagkvällen kommer Leksand till Behrn arena. För Örebro Hockey är det hemmapremiär i SHL, första matchen i högsta serien på 34 år i Närke.

- Det blir fullsatt, va? Undrar Pär Edblom lite försynt när NA når honom i Leksand dagen före match.

Det får man utgå i från att det blir. Allt annat vore märkligt.

Pär Edblom lämnade Örebro efter två säsonger, flyttade till Leksand inför förra säsongen.

- Det var roliga år i Örebro, det hände mycket men ny arena och det kom mer och mer folk till matcherna. Och vi tog oss ju till kvalserien båda gångerna, utan att gå upp. Så jag är inte förvånad att Örebro lyckades ta steget, det var liksom dags för det. Men det är klart att runt jul i fjol så trodde jag nog inte att de skulle gå hela vägen, säger Edblom.

Han är fostrad i Modo, men fick aldrig riktigt chansen att slå sig in i elitserielaget från Örnsköldsvik. Via Mariestad i division 1 och Troja/Ljungby i allsvenskan hamnade han i Örebro. Och gjorde succé första säsongen med 41 allsvenska poäng i en av de ledande centerrollerna, och ytterligare fem i kvalserien..

Året därpå fick Edblom mindre utrymme, och det blev bara 18 poäng i grundserien, men sedan åtta i kvalserien.

Så valet var enkelt när konkurrenten Leksand visade intresse. I fjol var han tillbaka på 40 allsvenska poäng, och svarade för tio i kvalserien som tog Leksand tillbaka till högsta serien efter sju svåra år.

Premiären, en kokande hockeyfest i Tegera arena mot ärkerivalen Brynäs, slutade i något av ett antiklimax.

- Stämningen var grym, och vi började bra och satte tryck på Brynäs. Fick också 1-0. Men efter första perioden kom de tillbaka, kvitterade och tog ledningen. Vi försökte komma tillbaka, men kom aldrig åt dem riktigt.

Kände du av skillnaden mellan allsvenskan och SHL?

- Ja, jag skulle ljuga om jag sa något annat. Det handlar mycket mer om noggrannhet och om att inte ta för stora risker. Brynäs straffade oss för de misstag vi gjorde.

Både Örebro och Leksand är nykomlingar. Ändå känns det som att ni har en annan press på er?

- Leksand berör väldigt många, och det skapar förstås förväntningar. Det är fantastiskt roligt att få vara en del av det, att kunna påverka så många människors liv. Det har varit väldigt uppskruvat här ända sedan vi gick upp.

Var det nervöst inför premiären?- Ja, alla var säkert lite nervösa, det är naturligt. Men det släpper efter något byte, och sedan är det fokus på matchen. Men det gäller att försöka passa på att njuta också när det är ett sånt jäkla tryck i arenan som det var i lördags.

Förlust i premiären och bara två gjorda mål de fyra senaste matcherna?- Vi hade självklart önskat oss ett annat resultat mot Brynäs. VI har pratat igenom den matchen, och det finns några saker att rätta till. Att vi inte gör mål är förstås ett problem, men vi vet att kapaciteten finns, att vi är ett bra lag. Jag är inte orolig alls. Nu ska vi till Örebro, och alla är sugna på revansch.

Håller du extra koll på Örebro, eftersom du spelat där?- Nja, jo, lite. Alltså, jag känner ju några av gubbarna där som är kvar, och vi mötte ju Örebro ett antal gånger i fjol, då det är klart att jag har koll. De gjorde det ju bra mot Färjestad. Jag såg lite på tv, och det såg ut som att örebroarna verkligen hänger på nu. Det var mycket rött på läktarna. Jättekul att se.

- Det ska bli riktigt kul. Vi är ute efter revansch från premiären, och efter Örebros vinst i Karlstad så borde intresset vara på topp där nere. Det blir en ny publikfest.

Mer läsning

Annons