Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

NA avslöjar: Mozarts tröja hissas i taket

Han är en av de största i Örebrohockeyns historia. Nu blir Lars ”Mozart” Andersson den andre att få sin tröja hissad i Behrn arena.

Annons

Han fyllde 60 år häromveckan. Men det verkligt stora firandet kommer att ske nästa torsdag. När Örebro Hockey möter svenska mästaren Skellefteå ska Lars ”Mozart” Andersson att få sin matchtröja upphissad i taket. Siffran 3 kommer att hedras med en stor hyllningsceremoni före matchstart.

Få har verkat så länge inom Örebrohockeyn som Lars ”Mozart” Andersson. Spelarkarriären i seniorsammanhang inleddes 1974 och pågick till 1988. Det hann bli 438 poäng på 374 matcher, varav 238 mål för ÖIK. Därefter har han flera år som tränare och ledare bakom sig. Bland annat var han tillsammans med Peter Andersson med om att leda Örebro Hockey till högsta serien våren 2013.

I vintras drabbades han av en hjärtinfarkt och tvingades till en akut ballongsprängning och en bypassoperation. I dag är ”Mozart” tillbaka i sin roll som team manager i Örebro Hockey där han sköter uppgifter kring laget som inte har med det direkt sportsliga att göra.

Lars ”Mozart” Andersson blir därmed den andre som får sin tröja hissad i Behrn arenas tak. Förra säsongen hedrades Björn ”Nalle” Johansson, och tröja nummer 13, med en liknande ceremoni.

Det innebär också att backen Bobbo Petersson, som spelar med nummer 3 i dagens trupp, måste byta tröjnummer till 53.

Noteras kan att matchen torsdag den 9 oktober börjar en timme tidigare än normalt. Det innebär att ceremonin kommer att inledas vid cirka 17.40-tiden och första nedsläpp sker klockan 18.00.

I vintras utsåg klubben också ett antal legendarer som fick plats på ”Wall of legends”. En av dem var Lars ”Mozart” Andersson. Övriga var Rolf Hallgren, Nils-Arne Björk och Peter Andersson. Även nu ska två nya legendarer utses men klubben väljer att hålla deras namn hemliga än så länge.

I de statuter som Örebro Hockeys styrelse satt upp finns en rad kriterier att ta hänsyn till vid utnämnande av legendarer. Så här förklarade ordförande Ulf Gejhammar i NA kriterierna inför den första utnämningen:

– Sportslig framgång som spelare, man ska vara en god företrädare för sporten och sin klubb. Mångårig representation är en tung post, liksom stark lojalitet. Landslagsspel och spel i exempelvis NHL är meriterande, liksom viss hänsyn tas till spelare med ikon-status.

Ett absolut måste är att det ska ha gått minst två år efter avslutad spelarkarriär för att komma i fråga.

Läs mer i onsdagens NA, papperstidningen eller köp den som e-tidning här intill i morgon.

Mer läsning

Annons