Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyförvärvet: ”Har tagit en krokig väg”

För två år sedan spelade Alexander Hellström i division 1. Som 25-åring. Nu är han klar för Örebro Hockey.

Annons

Nej, det är knappast den rakaste av karriärvägar han tagit, Örebro Hockeys nyförvärv Alexande Hellström, 27.

Som junior var han en av Sveriges mest lovande spelare, spelade i alla landslag från U17 till J20 och gjorde totalt 48 landskamper toppat med JVM på hemmaplan 2006/07.

Sedan fortsatte karriären mer eller mindre rakt uppåt: Draftad av St Louis Blues, två år i AHL, ett på lån i Luleå och över 13,5 minuters speltid i snitt på 45 SHL-matcher.

När NHL-kontraktet ändå uteblev drog han till KHL för två säsonger innan han inför säsongen 2012/13 vände hem till Sverige och en tryout i Brynäs. Men efter sex matcher i European trophy tackade Gävlelaget nej – och Hellström istället hem till Umeå igen. Och spelade med Björklöven – i division 1. Som 25-åring verkade elitkarriären vara ett avslutat kapitel, men efter tre starka säsonger i Umeålaget, de två senaste i en bärande roll och som assisterande lagkapten i hockeyallsvenskan, är Hellström nu tillbaka i SHL. För Örebro Hockey.

– Jag har tagit en krokig väg, det kan man säga. Men de senaste åren i Björklöven har jag hittat en ny trygghet, utvecklat mitt spel och blivit den spelare jag är i dag, säger han när NA når honom under en semesterresa på Gran Canaria.

– Förra gången jag var i SHL var jag ung. Nu är jag en helt annan spelare. Förhoppningsvis en lite vassare lirare.

På Örebro Hockeys presskonferens på onsdagen beskrevs Hellström – som är 190 centimeter lång, 97 kilo tung och snittat över 90 utvisningsminuter de sex senaste säsongerna – som en defensiv back, en granithård specialist framför eget mål där Örebro var för mjuka under kvartsfinalserien mot Växjö.

– Sa de att jag var defensiv? Ja, det har alltid varit min beskrivning. Det är min inriktning, och den trivs jag i. Jag gillar det fysiska spelet, är en klassisk defensiv back, säger Hellström.

Varför valde du Örebro?

– Jag vill spela på hög nivå, och Örebro känns som en klubb på väg framåt. Det kändes som ett klockrent val.

Hur ser du på chanserna att slå dig in och få mycket speltid?

– Det är så klart mitt mål, det är därför jag flyttar dit. Jag vill spela så mycket som möjligt. Men man måste förtjäna istiden, oavsett var man spelar någonstans.

Läs mycket mer om Örebro Hockeys nyförvärv i torsdagens NA, papperstidningen, som går att köpa som e-tidning nedan!

Mer läsning

Annons