Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ross: "Kasta skit på mig om ni måste"

Det är tungt nu. Många måsten från alla möjliga håll. Patrik Ross står upp i stormen.
- Kasta skiten på mig om ni måste. Spelarna gör allt de kan.

Annons
Patrik Ross.

Örebro Hockeys tränare säger det inte med någon som helst bitterhet i rösten, utan mer som ett uttryck för att han verkligen tycker att spelarna förtjänar lite framgång nu.

- Vi är i en jättetuff situation, det är skarpt läge. Det vet vi allihop. Men jag tycker jävulskt synd om spelarna, det gör jag verkligen. De ger allt varje dag, visar ett fantastiskt engagemang och är positiva hela tiden fast resultaten går emot. Vi har haft två dåliga träningar sedan i augusti, det är ingenting. Jag önskar verkligen att de får känna glädje, att de får jubla tillsammans över en seger snart. De är så oerhört värda lite medstuds nu.

Det kan vara svårt att se det positiva när resultaten hela tiden talar emot att prestationen varit bra. Och Patrik Ross duckar inte för det faktum att det finns delar i spelet som inte fungerat som de måste göra.

- Fem mot fem är vi bra, det har vi varit hela tiden. Powerplay har varit ett problem, där är vi på väg åt rätt håll. Gjorde ett mål senast och spelade bra i den delen. Boxplay fortsätter att gå emot. Vi släpper in tre i box mot Leksand, alla deras tre, och det är Hersley som gör dem. Det är förstås inte så att vi inte vet att det är han som ska skjuta i deras powerplay, att det är Ryno och Micke Johansson som styr. Men det är tre väldigt olika mål. Det första får de spela pucken diagonalt genom vår box. Det är inte okej, då får det inte gå till. Nästa är ett skott som tar på Christoffer Norgren skridsko och lurar Tim Sandberg. Sånt går inte att skydda sig emot, hur det studsar. Det är otur, säger Ross.

Jag förstår att ni jobbar med boxplay-spelet. Men vad gör man, är det taktiska eller tekniska saker?- Det är väldigt många detaljer, om att ha klubbor åt rätt håll, att stå i skottlinjer och passningsvägar. Det är sånt man gnuggar. Men precis som i powerplay eller andra delar av spelet så handlar det ju också om att ha självförtroende och mod och lite flyt i det man gör.

Effektiviteten framåt är också föremål får bryderier. De senaste tre matcherna har Örebro spelat bra offensivt, skapat chanser och skjutit mer än motståndaren, i sju-åtta perioder av nio. 116 skott mot bara 73 mot den egna kassen. Ändå bara tre mål gjorda, och tio insläppta.

- Det finns ju inget förbud mot att göra mål. Och det är klart att alla vill och försöker. Men det går inte att springa och tjata om att vi måste göra fler mål. Inget blir bättre av det. Vi tränar så klart massor på avslut, på att hitta goda vanor på träning och ta med det till match. Samtidigt får vi kanske vända på det och sätta fokus på att spela ett ännu bättre försvarsspel, säga att det räcker att vi gör två mål och vi inte släpper in fler än ett. Ett bra och tryggt försvarsspel är grunden för ett bra anfallsspel.

48-18 i skott mot Leksand. 2-3 i mål. Så har det sett ut mer än en gång?- Ja, och vi gick ut till match med föresatsen att vara täta i mittzonen, och försöka hitta spelvändningar därifrån. Ändå blev det så att vi fick mycket tid och puck i Leksands zon, utan att få hål på dem. Det är svårt, man kan ju inte bara släppa i från sig pucken i anfallszon och ställa upp sig i mittzon och vänta ...

I kväll väntar AIK på Hovet. AIK är näst sist i tabellen, två poäng före Örebro, och liksom Leksand ett lag som örebroarna ännu inte tagit poäng av.

- Det är skarpt läge, inget snack om det. Samtidigt är det bara fyra poäng upp till playoffplats. Det är där vi vill vara, det är två vinster så är vi med. För ett par månader sedan var det väl ingen som trodde att vi skulle vara högre upp än så?

Patrik Ross är både glad och tacksam för det enorma stöd hans lag fått av örebroarna så här långt. Och hoppas att inte tålamodet tryter, när laget behöver stöd som allra mest.

- Vi har den bästa arenan, den bästa publiken i den här serien. Det är inget snack om det. Vår publik är fantastisk, och jag lider med både spelarna och folket på läktarna när vi inte får ge dem poäng tillbaka. Men jag hoppas att de har tålamodet att fortsätta stötta oss, det betyder oerhört mycket. Och jag lovar att vi alla gör allt vi kan för att hitta tillbaka till en vinnande väg.

Mer läsning

Annons