Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ryan: Jag vore galen om jag inte valde NHL

Sex NHL-klubbar visar intresse för Derek Ryan. Nu bryter Örebro Hockey-stjärnan tystnaden om situationen.

Annons

NHL-lag som Dallas Stars, Toronto Maple Leafs, Colorado Avalanche, Carolina Hurricanes och Washington Capitals har alla anmält någon form av intresse för Örebro Hockeys stjärna Derek Ryan, som i vintras både vann SHL:s skytteliga och blev utsedd till ligans mest värdefulle spelare.

När NA nådde honom på telefon hemma i Spokane, i nordvästra USA, sent på torsdagskvällen svensk tid visste Ryan inte riktigt hur mycket han vågade berätta om situationen.

– Jag vet mer än jag kan säga, och egentligen borde jag nog ta ett snack med Pontus (Gustafsson, general manager i Örebro Hockey) innan jag uttalar mig. Men jag kan säga så mycket som att det finns ett märkbart intresse för mig från flera NHL-klubbar, säger Ryan.

– Jag och agenten håller på att titta på de olika lagen och deras bud, hur jag skulle passa in och så. Men ingenting är klart än, i det här läget handlar det om att titta på alternativ.

Samtidigt sticker inte Ryan under stol med att han är mycket sugen på att ta chansen i NHL.

– Det här är förmodligen den chans jag får. Jag är 28 år, och om vi kan hitta rätt situation, rätt klubb, rätt kontrakt ... Ja, om jag får rätt erbjudande vore jag galen om jag inte valde NHL, säger han.

Hur stor vore omställningen från SHL till NHL?

– Större utanför isen än på, tror jag. SHL är en bra liga; snabb, offensiv, med bra målvakter och strukturerat försvarsspel. På så sätt var steget från Österrike till Sverige större. Men utanför isen är det en större omställning, med fler matcher och längre resor.

Hur värderar du chansen att det blir NHL respektive att du kommer tillbaka till Örebro?

– Det är väl den fråga som alla Örebro Hockey-fans vill ha svar på just nu, va? Men jag vet faktiskt inte. Jag har en känsla i hjärtat av hur det kommer att bli, men inget är bestämt än. Det är bättre att du ställer den frågan till Pontus, han vet allt om min situation och om klubbarna som pratar med mig, säger Ryan.

– Jag förstår att det här är en tuff situation för Örebro, att det blir svårt att planera med den här ovissheten. Samtidigt kommer det inte som någon överraskning. När jag och Pontus satt och pratade när jag kom förra sommaren sa vi: Om jag gör så här många poäng kommer det bli intresse från NHL och KHL. Det har varit ett mål.

Ryan värvades till Örebro från Villacher i fjol, efter att ha öst in 100 poäng på 63 matcher i österrikiska ligan. I SHL:s grundserie följde han upp med 60 pinnar på 55 matcher.

– Det är en skicklig spelare, och vi vill självklart att han stannar hos oss. Men samtidigt är det inte så att vi står och faller med Derek. Vi har i nuläget 19 forwards i truppen, och vi har pratat med flera olika tänkbara ersättare. Om han lämnar, och om vi väljer att ersätta honom, sa Pontus Gustafsson till NA i samband med Örebro Hockeys årsmöte i onsdags.

Deadline för övergångar från SHL till NHL är redan på måndag, den 15 juni. Då kommer definitivt besked om Ryans framtid.

Ryan tränar just nu efter eget fysprogram i gymmet och tillsammans med andra sommarlediga hockeyspelare på is ett par gånger i veckan.

– Spokane börjar bli ett litet hockeycentrum. Inte i närheten av Toronto eller så, förstås, men det finns en hel del spelare att träna med och det är skönt. Det är svårt att få ut något av en isträning om man är själv, säger han.

Har du någon kontakt med lagkompisarna i Örebro?

– Martin (Johansson) skickade ett sms och önskade lycka till häromdagen, men annars har jag inte pratat så mycket med dem på slutet. De gör väl som alla andra och väntar och ser vad som händer.

Mer läsning

Annons