Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ryno: "Alltid roliga matcher mot Örebro"

Hallsbergssonen Johan Ryno gör succé i SHL. Precis som hans Leksand. På lördagen fixade han tre nya poäng i Behrn arena mot Örebro.

Annons
Johan Ryno, till höger, i kamp mot Kalle Olsson och Daniel Sondell.

27-årige Johan Ryno, född i Hallsberg, kom fram som en supertalang. Säsongen 2003/04 gjorde han 27 poäng på 28 matcher för IFK Hallsberg i division 1. Och säsongen efter det 38 poäng på 29 matcher för IFK Kumla i division 1. Det blev även två matcher i allsvenskan för IFK Arboga, samt spel i U19-landslaget.

Sommaren 2005 draftades Ryno i den femte rundan, totalt som 132:a, av klassiska stor- och svensklaget Detroit Red Wings. Sedan lämnade han länet och växlade upp, levererade 23 poäng på 34 poäng för Oskarshamn i allsvenskan som 19-åring 2005/06 – och fick dessutom chansen i JVM. Ryno gjorde fem poäng för Sverige som blev femma.

2006/07 blev han värvad till Frölunda, men hade svårt att imponera i elitserien som det då hette. Blev i stället utlånad till både AIK (i allsvenskan) och Timrå (som också spelade i elitserien). Säsongen efter skrev han på för Detroit – men var aldrig nära att slå sig in i NHL-laget. Efter tolv matcher, och sju poäng, för farmarlaget Grand Rapids Griffins i AHL flyttade Ryno tillbaka till Sverige och spel i elitserien med Djurgården.

Men efter bara nio poäng på 30 matcher flyttade Ryno vidare på nytt. Och nu nedåt i seriesystemet. Det blev fem säsonger i allsvenskan. Först två säsonger med AIK där det inte riktigt tog fart (13 poäng på 21 matcher 2008/09 och 20 poäng på 47 matcher 2009/10). Men sedan lossnade det i återkomsten till Oskarshamn. 2010/11 gjorde Ryno 46 poäng på 50 matcher och blev värvad till klassiska Leksands IF. Där har han fortsatt att leverera. 2011/12 gjorde han 36 poäng på 49 matcher och i fjol blev det 44 poäng på 52 matcher – och dessutom tio poäng på lika många matcher i kvalserien när Leksand tog klivet upp elitserien, SHL, på nytt, efter sju raka säsonger i allsvenskan.

Och Ryno – ja, han får nu visa att han hör hemma i SHL.

På lördagen gjorde den 196 centimeter långe centern poäng nummer 31 efter assist nummer 22 i match nummer 46 för säsongen. Han fick pucken av målvakten Oscar Alsenfelt, och hittade fram till kedjekompisen Mikael Johansson som satte matchavgörande 3–1 i krysset bakom Örebromålvakten Tim Sandberg.

– Ja, det var skönt. Det var lite Hawaiihockey där ett tag precis före målet. Jag fick tag i den i egen zon och såg ”Micke” (Johansson) där. Skönt att han tryckte dit den, säger Ryno.

Skönt att leverera konstant i SHL?– Ja, det är klart att det är roligt. Det är allas mål att spela bra så högt upp som möjligt. Det känns jättebra.

Leksand tog säsongens tredje seger i Behrn arena, och tog därmed 12 av 15 poäng mot Örebro under grundserien. Örebros enda trepoängare mot Leksand kom förra lördagen – när Ryno saknades, skadad.

– Det har funkat bra för oss här, konstaterar Ryno. Oscar (Alsenfelt) har gjort bra matcher i målet för oss varenda gång här, och jag tycker att vi har spelar uppoffrande försvarsspel också, och täcker många skott som inte ens kommer fram till Oscar. Bra laginsatser.

Före säsongen tippades Leksand tillhöra samma skrå som AIK och Örebro Hockey. Men Leksand har motbevisat alla tvivlare. De tre poängen mot Örebro innebar inte bara säkrat kontrakt med sex omgångar kvar – det medförde också att Leksand går på OS-uppehåll på sjätte plats i tabellen, vilket innebär en direktplats i SM-slutspelet.

– Det är kul att komma tillbaka med sex matcher kvar och verkligen ge det en chans och ta en av de här direktplatserna, säger Ryno.

Är ni överraskade att det har gått så bra?

– Nej, vi har trott på oss själv hela tiden. Det gör väl alla lag, så det är ingen hemlighet. Men vi har hittat ett spel där som alla trivs med och, som jag sa, vi spelar jäkligt uppoffrande för varandra. Jag tror vi har fyra spelare i topp när det gäller täckta skott i hela serien. Det säger en del hur vi spelar och hur vi ställer upp för varandra.

Ryno själv är en del i den stomme som tog Leksand till SHL, och som har blivit kvar och fått chansen även på högsta nivå.

– Ja, precis. Det är egentligen i två år som många har varit här, så det är jäkligt roligt. Vi trivs bra tillsammans och har roligt. Sedan är det så klart lättare när vi vinner lite matcher också.

Kan du sätta fingret på varför det gått bra för er och inte för Örebro?– Njae, jag har inte sett Örebro tillräckligt för att uttala mig om det. Så det får nog du göra bättre, säger Ryno och ler.

Även fast han inte hade så mycket släkt eller vänner på plats ("inte så många här i dag, jag tror inte de fick tag i så många biljetter och såg matchen hemma i stället") så är han inte trött på att möta Örebro – trots alla möten med laget genom åren. Först med Kumla (där Ryno säsongen 2004/05 gjorde hattrick på NHL-målvakten Trevor Kidd i dennes debut i Örebro, i en match som Örebro vann med 7–6) , och sedan med AIK, Oskarshamn och nu Leksand.

– Det är alltid roliga matcher och mycket folk på läktarna. Kul att komma hit, och jag hoppas att de klarar sig kvar, säger Johan Ryno.

Mer läsning

Annons