Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogs om hjälterollen: "Ingen skymde mina skott ifjol" 

En ovan målskytt punkterade premiären mot Modo.- Det var ju ingen som skymde mina skott ifjol, skrattar backen Tomas Skogs.

Annons
Tomas Skogs och Johan Wiklander.

Värvad från mästarlaget Skellefteå inför Örebros SHL-debut förra säsongen. Tomas Skogs var också en evighetsmaskin, spelade samtliga 65 matcher. Men minus 13 i plusminusstatistiken var sämst siffror av alla backar och vittnar om tuff säsong i egen zon. Och framåt blev det bara två fullträffar.

Lämpligt att ta nytt avstamp i årets premiär borta mot Modo. Skogs klev fram och satte matchavgörande 3-1. Med drygt fyra minuter kvar fick han ett sidledspass vid blålinjen av backkollegan Bobbo Petersson, siktade och drog till med ett slagskott. En skymd Linus Ullmark fick se pucken gå in bakom sig.

- Det var ju roligt att göra mål också, ler Tomas Skogs.

- Vi fick till bra spel där. Wallace passade upp till Bobbo. Back back vid blå och sedan Löwdahl och Wiklander framför kassen. Ullmark ser ju ingenting där. Utan deras arbete hade det ju aldrig blivit mål.

Lite ovan känsla med tanke på ditt facit förra säsongen?

- Nej, det var ju ingen som skymde då.

- Man vill ju alltid göra poäng men det har blivit mer och mer defensivt arbete för mig. Det är bara att inse att man är bättre i den änden än den andra.

Känner du trycket från omgivningen på att ta ännu större ansvar i år?

- Nja, jag vill vara en ledande spelare, en sån som tränarna kan lita på i alla situationer. Jag är ju inte den mest glamorösa där ute men jag vill stå för ett gediget arbete i varje match. Det är så man blir långlivad i den här branschen.

- Det är där bak jag är viktigast, att försöka stoppa och slita. Vara en jobbig typ för motståndaren.

Förra säsongen hade Örebro dyster statistik i numerärt underläge. Man släppte in 52 mål, klart sämst i hela SHL. Mot Modo blev det ett. Men Fem av sex utvisningar dödades effektivt.

- Det blir ju svårare i år med större zoner. Och på försäsongen har det varit ömsom vin och ömsom vatten så vi vet att vi har att jobba med, säger Tomas Skogs.

- Men i kväll jobbade alla hårt och ville ligga i skottlinjen samtidigt som Hudacek gör många bra räddningar. Men vi får låta det gå några fler matcher innan vi kan se någon riktig trend.

Framåt blev det två mål i samband med powerplay mot Modo, en spelform som inte alls fungerat på försäsongen.

- Det finns inga hemligheter i powerplay. Pucken ska in på buren och sedan ska man vara otroligt hungrig. Det är som i boxplay, man måste offra sig för att ta sig in dit och peta in puckarna. Det är inte så mycket klapp klapp och mål i tom kasse. Målvakter och försvarsspelet är för bra för det.

Om lagets premiärinsats i stort säger han:

- Det absolut viktigaste var de tre poängen. Sedan kan man snacka detaljer i spelet hur länge som helst. Men det viktigaste i dag, och som jag är stolt över, är hur alla bjöd till och slet arslet av sig.

På lördag väntar hemmapremiären i Behrn arena mot Frölunda.

Mer läsning

Annons