Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Specialistklinik ska hjälpa Adolfsson tillbaka

23 matcher totalt, men ändå en av Örebro Hockeys viktigaste spelare förra säsongen. Nu kämpar Johan Adolfsson för att få leva drömmen - SHL-hockey med moderklubben.

Annons

"Adolf" drabbades av ett par smällar mot huvudet, med hjärnskakningar som följd, och tvingades vila under långa perioder av den allsvenska säsong som tog Örebro Hockey till högsta serien.

Men han var ändå en av de verkligt stora hjältarna med sitt uppoffrande, intensiva sätt att spela, och Örebro förlorade sällan en match med Adolfsson på isen.

Men problemen med huvudvärk, illamående och yrsel har inte gett med sig, och före midsommar reste Adolfsson till Österrike för att få problemen utredda på en specialistklinik.

- Jag var där i tre veckor, tränade och testades ingående, berättar Johan.

Svaren var både positiva och mindre roliga.

- Det visade sig att sviterna efter hjärnskakningarna var borta. Problemet är att nerver i en del av ansiktet och i nacken delvis förstörts, och att det är därför som jag fortfarande får symptom som efter en hjärnskakning.

Enligt de österrikiska specialisterna är det skador som kan bli bättre, läkas helt eller bli bestående.

- Det är inget som ska vara farligt för hälsan, inget som kan bli värre av att jag fortsätter spela hockey. Det svåra är att hitta en nivå, en balans som gör att jag klarar av att träna hårt utan att symptomen kommer tillbaka för ofta. Som läget varit och är så går det bra att träna ena dagen och kan vara alldeles åt helvete en annan dag.

Nu jobbar Johan med sjukgymasten Tomas Lihagen med övningar som ska stärka muskulatur i ansikte och nacke, och därigenom minska eller helt eliminera besvären. Samtidigt håller han igång vanlig träning enligt en trappa där ansträngningen trappas upp långsamt och successivt.

- Det är mentalt jobbigt, men jag måste ta det som det är. Jag vill absolut inte tappa hockeyn nu när vi ska spela i SHL. Och det är frustrerande att inte kunna träna som de andra och få samma förutsättningar. Men samtidigt är hockey inte hela livet, och jag måste helt enkelt hitta en smärtnivå som går att leva med, och det är dit vi jobbar för att nå nu.

Klubbens läkare Ulf Nordström är optimistisk vad gäller Adolfssons möjligheter att komma tillbaka.

- Vi följer honom noggrant och gör allt som är möjligt för att hjälpa Johan att komma tillbaka. Han jobbar med sjukgymnast nu och förhoppningarna är goda att det ska fungera. Vi ser att han gör vissa framsteg, men måste skynda långsamt för att undvika bakslag på vägen, säger Ulf Nordström.

Några garantier finns inte. Det finns spelare som tvingats sluta.

- Ja, det finns sådana exempel, men betydligt fler är de som klarat av att komma tillbaka efter skador av den här typen. Och jag både hoppas och tror att Johan tillhör dem.

Mer läsning

Annons