Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Iskallt äventyr och hjärtevarm insamling

Håll till vänster, håll till vänster, ropade en av arrangörerna till deltagarna i helgens Swimrun i Ånnaboda.
Skälet var enkelt: till höger var isen så vass att simmarna riskerade att skära sig på den om de kom för nära.

Ånnaboda bjöd på både ett storslaget vinterväder och ett märkligt iskallt spektakel till insamling för barncancerfonden tidigare i dag. Solen sken och snötäcket låg tunt med tätt på marken när ett 20-tal löpare i våtdräkt dök upp på vägen ner från parkeringen ner mot sjön.

Så sprang de 800 meter på slingan längs sjön, vände, sprang tillbaka för att till slut kasta sig i den till hälften istäckta sjön simma 100 meter – för att upprepa samma sak tre gånger. Mellan varven stod arrangörer och slog upp nya hål i den tunna isen för att simmarna skulle kunna ta sig fram genom vattnet, men trots det kunde man ibland höra isen knaka under deras simtag – om det nu inte var deltagarnas tänder som klapprade?

–Det var inte så kallt som man kan tro, sade Mikael Selvin - arrangör och själv deltagare efter loppet.

–Det var värst för händerna och halsen, men i övrigt sänktes inte kroppstemperaturen någonting. Det var så kort simning och man fick upp värmen ganska snabbt när man väl kom upp ur vattnet, sade han.

För deltagarna – och i viss mån också åskådarna – var loppet förstås ett isande äventyr. En av deltagarna, Anders Ekholm, kom från ett 25-gradigt Portugal så sent som i natt, berättade hans hustru Frida som stod och frös vid strandkanten medan hennes man simmade bland de tunna isflaken.

Men bakom loppet finns också ett allvarligt och behjärtansvärt syfte – att samla in pengar till barncancerfondens insamling i åttaåriga Stina Tordssons namn: Heja Stina. NA har tidigare skrivit om Stinas kamp emot sin sjukdom, och berättat att även rap-artisten Petter samlat in pengar till samma insamling.

–Jag känner Stinas pappa, och har en dotter i samma ålder… säger arrangören Mikael Selvin som också lyckades få med sig idrottsföreningen Örebro AIK på ett hörn.

-Och efter loppet har vi bastat och badat bubbelpool, så ni sitter vi och har det bra, sade efter loppet medan isen sakta lade sig på rännan i Ånnabodasjön, där han och de andra vinterbadarna hade simmat någon timme tidigare.