Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

 Island en republik i tiden

Annons

I dag är det presidentval på Island. Trots att Island är ett nordiskt grannland så har presidentvalet inte bevakats särskilt mycket av svensk media. Vi tycker dock att det är viktigt att uppmärksamma valet och visa på att Island, precis som Finland, har en bättre metod för att utse statschef än vad vi har i Sverige

Många svenskar känner nog inte till att från 1918 till 1944 var Island en monarki i personalunion med Danmark. Konungariket Island (Konungsríkið Ísland) hade alltså en gemensam kung med Danmark. Medborgarna på Island valde dock i en folkomröstning den 24 maj 1944 att avskaffa personalunionen med Danmark och att i stället införa en republikansk konstitution.

Valresultatet visade att över 95 procent av väljarna hade röstat för den republikanska konstitutionen och Republiken Island bildades den 17 juni 1944.

Sedan införandet av republik, för snart 70 år sedan, har Island endast haft fem presidenter. Mandatperioden är visserligen bara fyra år, men det finns ingen begränsning av antalet gånger en president kan väljas om som i till exempel Frankrike och Finland.

Den i Sverige mest kända isländska presidenten är med all sannolikhet Vigdís Finnbogadóttir, som innehade posten 1980-1996 och var världens första demokratiskt valda kvinnliga president. I årets val ställer sex kandidater upp. Den främste utmanaren till den sittande statschefen Olafur Ragnar Grimsson är journalisten Thora Arnasdóttir.

En delegation från Republikanska föreningen befinner sig i Reykjavik för att studera presidentvalet på plats. Island är en inspirationskälla i vårt allt intensivare arbete för att införa republik även i Sverige.

För oss är det uppenbart att monarkin kommer att avskaffas och därmed blir det allt viktigare att kunna visa på konkreta alternativ. Vi är intresserade av hur andra demokratiska länder har utformat sina republikanska statsskick och presidentvalet på Island kommer att ge oss kunskap och motivation.

I våras offentliggjorde en grundlagsutredning, tillsatt av Republikanska föreningen, sitt resultat. Utredningen presenterade konkret hur en svensk republikansk författning kan utformas. De angav två förslag på hur statschefen kan utses, nämligen en president vald av folket – som på Island – eller en president vald av riksdagen. I utredningen ges presidenten en i huvudsak representativ funktion, något som är i linje med den författningspolitiska traditionen i Sverige.

Exakt hur den republikanska författningen ska se ut när monarkin har avskaffats är inget vi i Republikanska föreningen kan avgöra. Besluten kommer att fattas på demokratisk väg.

Vad vi vill göra är att bidra till en konstruktiv och framåtsyftande diskussion kring hur ett nytt statsskick kan se ut och hur det gamla kan avvecklas. För det är hög tid för väljare, politiker och partier att börja diskutera och ta ställning.

Allt fler svenskar vill nämligen att statschefen ska utses på demokratisk väg. Under det förra decenniet ökade stödet för att avskaffa monarkin från tolv till 28 procent. Om utvecklingen fortsätter i samma takt innebär det att en majoritet av svenska folket kommer att vara för ett avskaffande av monarkin år 2024.

I väntan på en demokratisk reform i Sverige får vi följa hur medborgarna på Island återigen utser sin statschef i ett allmänt, fritt och demokratiskt val. Det är dags att vi följer Island och gör Sverige till en demokrati i tiden, där alla offentliga uppdrag är öppna för alla medborgare. För Sverige i framtiden!

Peter AlthinOrdförande

Mia Sydow MöllebyVice ordförande

Helena TolvhedLedamot

Republikanska föreningen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel