Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Isnyheterav två heltskilda slag

Tolv timmar efter tidtabellen anlöpte Finlandsfärjan Amorella Stockholm tidigt på fredagsmorgonen. Den hade fastnat i isen utanför Kapellskär. Vintern har farvattnen i vårt östra innanhav i ett fast grepp.

Hela 27 fartyg väntade på isbrytarassistens vid middagstid i går.

Nyheten var hanterlig. Ingen människa har hittills kommit till skada. Mer dramatiskt var dagens andra isnyhet. Dagens Nyheter berättade om resultatet från en svenskledd expedition till havet ovanför nordöstra Sibirien. I det grunda havet iakttog forskarna hur metan bubblade upp till vattenytan.

Metangas är en växthusgas, långt mer aggressiv är koldioxiden. Ofantliga mängder kol ligger infruset i havsbotten, som egentligen är en översvämmad del av tundran. Än så länge är utsläppen relativt små. Det forskarna fruktar är, att den sakta stigande temperaturen kan kickstarta en skenande utveckling.

Metanet ligger där och lurar i det fördolda. När väl temperaturen nått en viss kritisk nivå öppnas fördämningarna. Där finns det stora hotet.

Vi människor har lätt att se det vi har mitt fram för ögonen. I vinter är det svårt att tro på någon global uppvärmning här i Sverige, vi som har meterhöga snödrivor, metertjocka isar och obruten köld sedan före jul.

Sedan klimatmötet i Köpenhamn slutade med ett jaså i december har den globala uppvärmningen sjunkit tillbaka i den allmänna nyhetsfloden. Väldens ledande politiker har åkt hem för att ta itu med mer akuta utmaningar. När jordbävningen på Haiti kom överskuggade den, med all rätta, det mesta.

Nyheten om metanutsläppen ställer verkligen krav på politikerna att fatta beslut. Insatserna måste sättas in före katastrofen. Hur mycket enklare är det inte att motivera nödhjälp till människor som redan drabbats som till exempel haitierna.

I klimatpolitiken handlar det inte om att hitta syndabockar eller att argumentera mot motståndare. Det handlar om alla mot ingen. Och att vi människor utnyttjar den intelligens som skiljer oss från djuren, förmågan att föreställa sig vad som kan inträffa. Och agera innan det är för sent.