Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Israel en av världens mest levande demokratier

Man får tyvärr konstatera att Israel nästan endast nämns i svensk media när det rapporteras om den arabisk-israeliska konflikten.

Annons

Det är visserligen sant att Israel råkar befinna sig i en av världens mest våldspräglade regioner. En region där totalitära ideologier, extremism och förtryck är normen. På grund av det har Israel aldrig haft något annat val än att försvara sig självt ända sedan den dag staten först utropades 1948.

Men om ni skulle tillåta er själva att se bortom konflikten och problemen som uppstår när man lever i den här regionen skulle ni upptäcka ett israeliskt samhälle som är väldigt likt det svenska och andra västerländska samhällen. Israels judiska befolkning består trots allt till hälften av invandrade européer eller ättlingar till europeiska flyktingar.

Det är här viktigt att även poängtera att Israel är den enda demokratin i Mellanöstern.

Israel har fria val, en fri press, yttrandefrihet, religionsfrihet och en oberoende Högsta domstol. Israel är dessutom en av världens mest livaktiga demokratier. En enastående pluralism och intensitet utmärker den israeliska debatten, pressen och det parlamentariska arbetet.

Den breda åsiktskorridor som finns i Israel går så långt att det i själva verket finns ett parti i Israels parlament (Knesset) – Joint Arab List – som inte ens erkänner staten Israel. Knesset-ledamöterna i det partiet inte bara vägrar att sjunga Israels nationalsång när den spelas i Knesset, de lämnar rummet. Ett uppförande som antagligen inte skulle tolereras i särskilt många andra parlament.

Israel har också varit ett föregångsland för kvinnors rättigheter under lång tid. Israel hade en kvinnlig premiärminister – Golda Meir från 1969 till 1974 – innan kvinnor i Schweiz ens hade rösträtt. Kvinnor har tjänstgjort i den israeliska försvarsmakten (IDF) från allra första början, långt före de flesta länder i västvärlden. I dag är kvinnor bättre representerade i Israels parlament än i över hälften av parlamenten i Europa.

Dessutom är HBTQ-samhället i Israel ett av världens lyckligaste och friaste.

Homosexuella män i Israel är världens sjunde lyckligaste enligt en färsk och omfattande undersökning med över 100 000 svarspersoner i 127 länder.

I år deltog omkring 180 000 personer i Tel Avivs pridetåg. Tel Aviv rankas ofta som en av världens bästa turistdestinationer för HBTQ-personer.

Samtidigt som Israel är stolt över att vara den enda judiska staten i världen är det också det enda landet i Mellanöstern där den kristna befolkningen har ökat under de senaste 50 åren och som dessutom fortsätter växa.

Kristna araber i Israel är till och med mer framgångsrika än den judiska majoriteten på många områden, inklusive utbildning.

Även muslimer lever ett mycket bättre liv i Israel än någon annanstans i Mellanöstern.

De lever längre, tjänar mer, är bättre utbildade, har lägre spädbarnsdödlighet, fullständiga demokratiska rättigheter och är representerade i alla delar av det israeliska samhället inklusive parlamentet och Högsta domstolen.

Relativt sett är muslimer i Israel faktiskt mer välmående än i europeiska länder.

Med andra ord, skillnaden i levnadsstandard mellan israeliska muslimer och den allmänna befolkningen i Israel är mindre än mellan europeiska muslimer och de allmänna befolkningarna i Europa.

Det faktum att människor av alla kön, religioner, etniciteter och åsikter kan leva i frihet och välstånd i en av världens mest våldsamma regioner borde vara en inspiration för människor överallt.

Att Israel utvecklats från en torr och fattig öken till ett högteknologiskt centrum på endast tre generationer är inget annat än ett modernt mirakel.

Om man ser bortom den förvrängda och ensidiga nyhetsrapporteringen skulle Israel ses för vad det egentligen är – ett land av möjligheter, mångfald och frihet.

Israels ambassadör i Sverige

Isaac Bachman

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel