Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Israel slösar bort sin styrkeposition

Israel retade gallfeber på USA:s vicepresident Joe Biden. USA vill stoppa alla nya israeliska bosättningar på ockuperat område, för att bana väg för fredsförhandlingar mellan Israel och palestinierna.

Medan Joe Biden besökte Israel kom ett officiellt tillkännagivande om att Israel skulle bygga 1 600 nya bostäder i östra Jerusalem.

Joe Biden sade att han ”fördömde” planerna. I diplomatiska sammanhang är det ett starkt uttryck som USA nästan aldrig använder om Israel. Joe Biden blev en och en halv timma försenad till en middag med premiärminister Netanyahu. Att bli försenad är ett klassiskt sätt att markera missnöje i diplomatiska sammanhang.

Fast det är inte bara 1 600 bostäder som planeras. Den israeliska tidningen Haaretz avslöjar att det finns planer på att bygga 50 000 nya bostäder, för att ”skapa fakta” – eller mer realistiskt – tränga ut palestinier från området och krympa de områden som i framtiden kan överlämnas till en palestinsk stat.

Diplomati har inte direkt varit den nuvarande israeliska regeringens starka sida, för att uttrycka sig milt.

Bakom utspelet om 1 600 nya bosättningar låg inrikesminister Eli Yishai.

En av Haaretz kommentatorer, Gideon Levy, skriver att Eli Yishai borde ha ett tack, för att han har rivit bort förklädnaden på ”fredsprocessens maskerad”. Gideon Levy tecknar en mörk bild av möjligheterna för fredsprocessen. Israel kommer att fortsätta bygga ut bosättningarna. Och palestinierna lär inte ha något val, när de blir kallade till fredsförhandlingar. Men någon fred blir det inte.

Tyvärr är det nog en rätt realistisk beskrivning. Utsikterna att den nuvarande israeliska regeringen skulle driva fredsprocessen framåt framstår som ytterst små.

Det är illa för palestinierna, som steg för steg ser hur möjligheterna att skapa en livskraftig stat krymper.

Men det är också illa för Israel. Ockupationen är djupt problematisk för den enda demokratin i Mellanöstern.

Vid flera tillfällen har Israel tvingats försvara sin existens med rå militär styrka. Men Israel slösar bort sin styrkeposition om landet ständigt bygger nya bosättningar på ockuperat område, i stället för att förhandla fram en fredsuppgörelse med palestinierna.