Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

It-guide är folkets favorit 

Projektet It-guide i Örebro har framröstats som ”folkets favorit” i den landsomfattande tävling Digidel, som vill stimulera ökad digital delaktighet i samhället.

– Fantastiskt roligt, säger Gunilla Lundberg, verksamhetschef för It-guide. Det här är ett bevis på att verksamheten uppskattas och gör stor nytta i samhället, både för seniorer och för ungdomar som är nya i Sverige. Vi har nu också påbörjat arbetet med att växa i Sverige så detta pris ger oss ännu mer kraft och energi.

Kampanjen Digidel har pågått under det senaste året och riktat sig till kommuner, bibliotek, studieförbund, företag och enskilda eldsjälar. 71 bidrag från hela landet lämnades in, tolv nominerades och nu har fem vinnare korats. Ytterligare en vinnare utsågs av allmänheten som folkets framröstade favorit, och det blev It-guide från Örebro.

Priset är 10 000 kronor och en resa till Bryssel och EU-kommissionen.

– It-guide i Örebro engagerat nysvenska ungdomar, vilka i sin tur har hjälpt seniorer att börja använda Internet. Projektet har gett dubbla vinster genom att ungdomar får ingångar till arbetslivet och svensk kultur samtidigt som äldre fått hjälp, råd och stöd när det gäller att använda Internet, säger Christine Cars Ingels på Digidel.

–Att nu få presentera verksamheten i Bryssel kommer förhoppningsvis att öppna nya möjligheter för oss, säger Gunilla Lundberg .

It-guide drivs av en förening med centrum i Örebro. Verksamhetens deltagare är ungdomar som är nya i Sverige, går i gymnasiet och är i åldern 16-20 år. Syftet är att öka deras delaktighet i det svenska samhället genom språkpraktik och möten. It-guide startade 2010 och har sedan dess funnits på Internetcaféer varje sommar på träffpunkter för seniorer i Örebro kommun. Verksamheten finns också nu året runt varje helg på en träffpunkt i Örebro.