Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

IT-lösningar för äldre kan vara kränkande

Nya IT-lösningar som ska hjälpa äldre med behov av stöd kan äventyra integriteten. Forskaren Ella Kolkowska ska leda ett forskningsprojekt för att ta fram riktlinjer som ska förhindra det.

När den äldre mannen klev upp på natten tändes lampan automatiskt via sensorer. För att hjälpa honom undvika att falla. Men tekniken gjorde mer än så.

– Om vi samlar data varje gång sensorn tänds, då kan vi kartlägga hur den här personen sover. Det var inte syftet från början och det kan vara integritetskränkande, säger Ella Kolkowska, filosofie doktor på Handelshögskolan vid Örebro universitet.

Därför måste man vara tydlig från början när någon samtycker till sensorer.

– Oftast tycker testpersonerna att det är bra om deras vårdgivare får information. Men det var en stor skillnad mellan vad man ansåg att en läkare kunde få veta och hemtjänsten, säger Ella Kolkowska.

I ett tidigare projekt testades en IT-lösning som hjälpte äldre med minnesproblem att få ordning på sin vardag.

– Den kunde vara att påminna dem om att ta medicin, stänga av spisen och liknande för att få en bättre struktur på vardagen, säger Ella Kolkowska.

Här var hennes uppgift att vaka över integriteten.

– Min forskning handlar om att utveckla riktlinjer för hur man ska designa sådana här tillsynstekniska system eller lösningar, så att integriteten hos de äldre inte äventyras, säger hon.

Det finns redan en typ av riktlinjer som heter Privacy by Design.

– Men de är väldigt mycket riktade för att på ett tekniskt sätt skydda informationen, men när man samlar information via sensorer i hemmet kan det vara känsligt för individen, säger Ella Kolkowska, och tillägger:

– Jag har preliminära riktlinjer efter den första studien, som jag nu utvecklar och vidare i det nya projektet.

Bakom det nya projektet, där man ska testa och vidareutveckla riktlinjerna, står företaget Cloud Enablers som utvecklar ett trygghetssystem med Ipad eller pekdator och rörelsesensorer.

– Sensorn kan känna om det är rörelser eller inte under en normal vakenperiod. Om inte skickar den ett meddelande till anhöriga. De får det till mobilen från plattan som sänder, säger Patrik Lemner, vd Cloud Enablers.

– Är det alltid okej att det kommer ett videosamtal hem? Integritet ställs mot trygghet, användbarhet och nytta, säger Ella Kolkowska.

– Det kan finnas skillnader mellan den anhöriges och den äldres behov av integritet. Jag som anhörig tycker det är toppen att koppla upp ett videosamtal tidigt, medan den äldre inte alls tycker det. Det måste styras av individen för att nå en balans mellan säkerhet och integritet, säger Patrik Lemner.

Passivt trygghetslarm

[email protected] är ett passivt trygghetslarm som skickar meddelanden till anhöriga och andra kontaktpersoner. En Ipad eller pekdator sätts upp hos den anhörige som ger möjlighet att kommunicera via videosamtal.

Man söker nu människor som vill vara med och testa [email protected] 8 april klockan 16 är det informationsmöte i innovationslägenheten på Ängen – hälsans hus i Örebro. Mer information finns att läsa här.