Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ivo-kritik: Pojke kom till USÖ med smärta – ventil kontrollerades för sent

En multisjuk pojke fördes akut till USÖ med smärtor. Personal vid barnkliniken menade att det handlade om magsjuka och kontrollerade inte ventilen till den shunt pojken har, trots att det borde ha varit högprioriterat. Nu kritiserar Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) kliniken.

Annons

Ett dygn efter inskrivningen visade det sig nämligen att ventilen, som ska reglera trycket i pojkens huvud, var helt fel inställd. Efter att en neurokirurg ställt om ventilen blev pojkens tillstånd snabbt bättre.

Det var i april 2017 som pojkens tillstånd försämrades och föräldrarna beslutade sig för att söka akut vård för honom. Pojken kan till följd av sin multisjuka inte kommunicera själv och därför inte heller beskriva sina symptom. Först undersöktes pojken av en barnöverläkare. Denne övervägde diagnoser som förstoppning, infektion eller dold fraktur och man lade lavemang och inledde smärtlindring. En remiss för kontroll av pojkens shunt skickades också.

Ivo menar i sitt utlåtande att kontroll av shuntens ventil borde ha prioriterats redan då pojken kom in till barnkliniken. Man skriver också att det finns brister i samverkan mellan de involverade avdelningarna.