Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ja till alkohol på antidrogmässan

Stäng Conventums bar under antidrogmässan! Den uppmaningen riktar IOGT-NTO till arrangörerna av Drogfokus, som äger rum i Örebro i höst.

–  Det vore absurt om en konferens om alkoholens skadeverkningar inte kunde hållas i alkoholfri miljö, tycker Anna Carlstedt på IOGT-NTO.

I ett brev till kommunal-rådet Staffan Werme vädjar Anna Carlstedt att festaktiviteterna i anslutning till konferensen ska vara alkoholfria.

– Till den här konferensen kommer bland annat deltagare som haft en egen alkoholproblematik, säger hon. Att vi agerar beror på att dessa personer lyft frågan till oss och ifrågasatt om det måste finnas alkohol på det här arrangemanget.

Bollar vidare

Staffan Werme säger sig inte ha något med arrangemanget att göra och bollar frågan vidare till kommunalrådskollegen Rasmus Persson (C).

– Jag har inte deltagit i förberedelserna, säger Persson. Vi har en tjänsteman med i arrangörsgruppen men jag har inte givit några instruktioner till henne om hur vi ser på alkoholservering.

Karolina Wallström, politisk sekreterare hos Staffan Werme, har besvarat brevet från IOGT-NTO. Hon konstaterar att arrangörsgruppen beslutat att det under middagen efter konferensen ska finnas möjlighet att köpa alkohol i Conventums bar.

Har diskuterats

Maria Renström på regeringens ANDT-sekretariat (alkohol, narkotika, droger, tobak) säger att arrangörsgruppen ingående diskuterat frågan om alkoholservering i anslutning till konferensens middag.

– Vi är mer restriktiva med alkohol på Drogfokus än på andra konferenser, men vi har inte ansett att vi kan hindra människor att på egen bekostnad köpa ett glas vin till maten. Man ska inte tillfrågas om dryck vid bordet, man måste själv gå till baren och beställa. Och det är absolut inte fråga om att det ska bjudas på alkohol.

IOGT-NTO säger att det finns deltagare med tidigare alkoholproblem som störs av att konferensen inte kan göras helt alkoholfri?

– Vi är medvetna om denna grupp, svarar Maria Renström.

(Mer i ämnet finns att läsa i fredagens pappersupplaga av NA.)