Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jaana Nilssonblir utbytesstudent

En önskan om ett rättvisare samhälle fick Jaana Nilsson att påbörja sina juridikstudier. Nu är det mer problemlösningen i sig som driver henne vidare. I februari reser hon till Australien som utbytesstudent.

Annons

Redan i grundskolan och på gymnasiets samhällsvetenskapliga program fanns intresset för juridik.

Efter en kortare tid som au pair i Tyskland och ett års utbytesstudier i USA var Jaana beredd att ta sig an juristlinjen på Stockholms universitet.

Snart har hon klarat av sjunde terminen och förbereder sig för studier på The university of Newcastle i Australien fram till sommaren. Hon har valt kurser i mänskliga rättigheter, miljörätt och avancerad straffrätt.

– Min tanke är att jag ska få nytta av kunskaperna även här hemma.

Rättvisa tänjbart begrepp

Jaana ser fram emot att se hur studierna är upplagda i ett annat land liksom hur rättssystemet är uppbyggt utanför Sveriges gränser.

– Ofta tror vi att vårt system är det bästa. Det finns andra sätt att se på saker och det ska bli kul att jämföra.

Hon är något av en problemlösare. Jaana har allt sedan hon var liten värnat om rättvisan och det var också därför hon sökte sig mot juridiken. Nu upptäckte hon snart att rättvisa som begrepp är tänjbart.

– Allt blir kanske inte alltid så rättvist, men finns det inte bevis måste man alltid hellre fria än fälla när det gäller straffrätten. Viktigast av allt är att ha ett så rättssäkert samhälle som möjligt.

Som juridikstuderande har Jaana fått lära sig metoder hur problem ska kunna lösas, vad som ska sållas bort och vad som ska tas i beaktande. Det gäller att se sakligt på ärenden och hålla känslorna eller de egna åsikterna på avstånd.

Många valmöjligheter

– Lagtexter ska tolkas och det kan röra sig om väldigt små nyanser. Det är alltid en balansgång. Språket är det största verktyget.

Vilken väg inom juridiken som Jaana ska slå in på har hon inte bestämt än. Intresset lutar just nu mot internationella frågor som EU-rätt.

– Det är något som påverkar Sverige i så stor utsträckning och det känns spännande. Men affärsjuridik är också intressant.

Efter Australien ska hon läsa ytterligare ett år på Stockholms universitet. Hon väljer att lägga till en extra termin för att beta av några specialkurser. Därefter hoppas Jaana kunna få en notarieplats på en tings- eller förvaltningsrätt.

– Där får man inblick i en rad olika typer av mål och det tror jag är nyttigt.

Då kanske det också klarnar vad hon vill syssla med exakt i framtiden. Jaana är inte säker på att hon vill vara i en domstol som åklagare, domare eller advokat, även om det kan kännas lockande.

– Det finns så otroligt mycket att sysselsätta sig med inom juridiken. Det centrala för juristyrket är ändå problemlösningarna.