Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag är fylld av kamplust för Ljusnarsberg"

Annons

För någon vecka sedan var jag på träff i ett nytt nätverk som vår kommun deltar i. Nätverket består av ett tjugotal kommuner som haft långvarig (50-60 år) befolkningsminskning. På våra träffar ska vi möta forskare, myndigheter och andra med kunskap och erfarenhet om stora samhällsförändringar.

För det är just så det ser ut, i hela världen har alltid pågått en omflyttning av människor. Bortsett från att det alltid känns skönt att träffa likasinnade som förstår vad man pratar om så är det bra att få lyfta blicken lite. Många gånger ges en väldigt förenklad bild av fenomenet, en bild där syndabockar gärna pekas ut och förenklade lösningar presenteras. Globalisering och staden som norm är svår att påverka och påfyllnad med omvärldsfakta fungerar som vaccin i vardagen. Men jag gillar "min" kommun och jag är fortfarande efter över 20 år som politiker i Ljusnarsberg fylld av kamplust att fortsätta bygga en bättre kommun att bo och leva i oavsett storleken på den.

Nya listor på kandidater ska tas fram. Väljarna vill gärna se nya kandidater med nya idéer och tankar. Vi som har politiska uppdrag får då också frågan ”kan du tänka dig att sitta kvar”?

Om ett år är det allmänna val igen. Trots att det är ett år kvar så pågår intensiva diskussioner och förberedelser i våra politiska partier. Nya listor på kandidater ska tas fram. Väljarna vill gärna se nya kandidater med nya idéer och tankar. Vi som har politiska uppdrag får då också frågan ”kan du tänka dig att sitta kvar”?

Och tro mig, det är ingen enkel fråga att besvara. Att arbeta som lokalpolitiker är i många stycken både utmanande och givande men det kräver också mycket. Dagar, kvällar och ofta helger fylls med långa möten och det gäller att vara flexibel med sin arbetstid. Lönen är knappast en anledning att ge sig in i politiken såvida du inte tar en riksdagsplats direkt.

Det räcker liksom inte att bara försöka göra ett bra jobb, du ska vara fotogenisk, ha god klädstil och genomgått så kallad ”medieträning" som tar bort naturligheten i intervjuer och samtal.

Politik handlar i grund och botten om problemlösning och att förbättra samhället. Politik handlar om hur resurser ska fördelas och sällan är de tillräckliga för att uppfylla alla önskemål så ständiga prioriteringar måste göras. Att vara politiker i dag är många gånger utmanande av flera skäl. Det räcker liksom inte att bara försöka göra ett bra jobb, du ska vara fotogenisk, ha god klädstil och genomgått så kallad ”medieträning" som tar bort naturligheten i intervjuer och samtal.

Klyschan "var dig själv – alla andra är upptagna” passar rätt bra. Jag tror att många är trötta det här mediala spelet och av det skälet i stället lyssnar till dem som har rakare och enklare budskap. Populistiska politiker är ibland de enda som framstår som mänskliga i sammanhanget och utsätts de dessutom för nån slags mobbning i debatter och blir hårt ansatta kan det öka människors medkänsla för dem. Trump är väl ett bra exempel.

Vi politiker har en pedagogisk och demokratisk uppgift att beskriva en omvärld som är komplex, samtidigt som mångas världsbild blivit allt mer snäv i filterbubblan på sociala medier.

Jag tror på en ärlig, faktabaserad omvärldsbeskrivning med ideologisk förankrade svar. Vi politiker har en pedagogisk och demokratisk uppgift att beskriva en omvärld som är komplex, samtidigt som mångas världsbild blivit allt mer snäv i filterbubblan på sociala medier. Jag vet att det finns massvis med kloka politiskt engagerade människor som klarar av den här uppgiften. Jag kommer inom kort lämna mitt svar till valberedningen men det finns plats för fler kloka politiker, blir du med?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons