Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jag är rädd för att besöka sjukvården

Vi har en pandemi nu, det borde vara väl känt. Jag tillhör riskgrupp och har hållit mig isolerad i över ett år, använder munskydd om jag måste gå ut, håller avstånd, träffar inga utomstående. Men ibland måste jag besöka sjukvården på grund av mina sjukdomar. Jag ber dem snällt att de ska ha munskydd när jag kommer dit, det är ju inte bara för min skull utan även för andra patienter. Varför är det så svårt att få igenom detta.

På vissa mottagningar är det inga problem de har alltid munskydd i all kontakt med patienter men andra bryr sig inte alls, de blir sura när man säger till. Hanteringen av munskydd varierar även kraftigt på vårdcentralerna, vissa av personalen har munskydd alltid men vissa menar på att det inte behövs, de använder endast visir. Ett visir hindrar endast stänk från patienten och skyddar mest den som bär det men smitta kan komma ut på sidorna och drabba patienten om personalen skulle bära på smitta utan att vara sjuk.

Snälla sjukvårdspersonal använd munskydd, ni skyddar både er själva, patienterna och era anhöriga. Detta är en dödlig sjukdom.

Riktlinjerna som Region Örebro län har säger” Munskydd i först hand, särskilt vid vård/omsorg av äldre och riskgrupper ... där det inte är möjligt att upprätthålla fysiskt avstånd på 1-2 meter” Vilket det inte är på en vårdcentral i kontakt med patienter.

Folkhälsomyndigheten säger 2020-12-23 ” ...användning av munskydd ... som extra patientsäkerhetsåtgärd”

”Använd munskydd”

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel