Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag försöker göra de bästa valen"

Tovigt skägg, stickad luva, en rostig cykel och en tygkasse med ihopplattade mjölkkartonger som ska till återvinningsstationen.
I dag tittar vi närmare på miljöpartiet och funderar om den sanne miljömuppen fortfarande finns kvar.

Annons
Herre på teppan. Politikern Fredrik Persson (MP) känner ingen press på sig att alltid göra rätt rent miljömässigt, ingen yttre press i alla fall. Fast en inre kan han känna, att försöka sposortera så mycket som möjligt och handla ekologiskt om det går.

Måste man alltid källsortera som miljöpartist?– Nej.

Fredrik Perssons svar är snabbt och kortfattat.

Är det verkligen säkert? Jag trodde det var obligatoriskt för miljöpartister att inte kasta glas och plast bland potatisskalen.– Vår målsättning är att alla ska källsortera, och det är klart att gör man inte det så är det ju inte speciellt bra. Men det finns ju inga miljöpoliser som kollar det – och tur är väl det.

Men den där extrema miljömuppen med tovade tofflor och trassligt skägg, finns inte den?– Det där är din bild och det är precis så tv skildrar oss om vi har en kongress, då hittar de den ende bland hundra som ser ut så.

Är det något ni försöker jobba på, att bilden av er ska ändras?– Vi jobbar vare sig för eller emot det. Jag tror inte många har den bilden i dag av oss, mycket har förändrats. Det där är bara den klassiska nidbilden.

Men miljön är väl ändå huvudfrågan för er, eller är det också en nidbild?

– Nja, snarare en missuppfattning. Vi tycker också en massa andra saker om skola, äldrevård, utrikespolitik ...

Han fortsätter:

– Det är ju också det som folk börjar se och upptäcka, och det är det som gör att stödet för oss ökar och fler kan tänka sig att rösta på oss. Och vi börjar att nå en större och bredare grupp människor.

Känner du själv att du alltid måste vara en förebild och göra rätt rent miljömässigt?– Jag känner ingen extern press men kanske från mig själv. Jag försöker göra de bästa valen, att köpa Kravmärkt och ekologiskt, och sopsortera så mycket som möjligt.

Det var inför valet 1998 som Fredrik Persson började engagera sig politiskt. Han var då i 20-årsåldern, bodde i Lanna och en ny motorväg diskuterades.

– Jag förstod att det där med motorvägen inte skulle vara speciellt bra så jag gick ner till alla partikanslier och hämtade deras partiprogram för att sätta mig in i var de stod i frågan. Jag kände att det var dags att engagera sig.

Valet föll på Miljöpartiet och ganska snart kom Fredrik Persson in i den kommunala politiken. Efter något år satt han med i fullmäktige och arbetade först som politisk sekreterare innan han blev kommunalråd efter valet 2006.

I riksdagen samarbetar ni med Socialdemokraterna och Vänstern, här lokalt håller ni ihop med Alliansen. Hur funkar det egentligen?

– Vi identifierar inte in oss på en höger-vänsterskala. Vi är beredda att samarbeta med dem som stöttar den gröna politiken. Vi vill komma fram med vår politik, det tycker vi är viktigt.

Men att jobba med miljöfrågor, kan det inte kännas tröstlöst när man ser vad som händer med vår jord?

– Nej, det händer ju jättemycket i Sverige och här lokalt. Fast om man ser till ett globalt perspektiv kan du ha rätt, där kan det kännas tröstlöst.

Fredrik Persson tar liksom sats och säger:

– Men därför är det så viktigt att man engagerar sig lokalt och inte tänker att man ska ge upp.

Fakta

Namn: Fredrik Persson.

Ålder: 39 år.

Bor: Garphyttan.

Familj: Ja.

Gör: Kommunalråd för Miljöpartiet sedan 2006.

Bakgrund: Född och uppvuxen i Lanna, har arbetat inom nykterhetsrörelsen med barn och ungdomar på Europanivå.

Om du inte hade varit miljöpartist, vad hade du varit då?

– Då hade jag nog bildat ett eget miljöparti.

Det här visste du inte om Fredrik Persson:

– Jag har varit i nästan alla Europas länder. Jag har inte varit i Island, Irland, Portugal och Liechtenstein, annars har jag klarat av alla. Man får lite andra perspektiv när man reser runt så här mycket.

Mer läsning

Annons