Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Jag förstår om folk är upprörda”

Många har varit kritiska men landstingsledningen står lika fast som den nya maxtaxan.

–Jag förstår om folk är upprörda men vi tycker att det är bättre att satsa pengarna på vården är på resorna dit, resonerar landstingsrådet Håkan Bergman (S).

Det har blivit dyrare att åka taxi till och från sjukhus och vårdcentraler. Det tidigare systemet där kostnaden beroende på resans längd varierade mellan 40 och 125 kronor försvann vid nyår.

Nu är det 125 kronor enkel resa som gäller, oavsett avstånd.

–Den som åker ofta gynnas eftersom vi har behållit högkostnadsskyddet. Men för dem som reser sällan blir det en hög kostnad, säger Bergman.

Be någon om hjälp

I Barbro Janssons fall innebar de nya reglerna att den 500 meter långa hemresan kom att kosta 125 kronor.

–För dem som åker sällan och inte kan nyttja kollektivtrafiken så kan det vara bättre att titta på andra möjligheter. Man kanske kan be någon om hjälp, menar Bergman.

Den nya fasta taxan innebär att landstinget sparar tio miljoner kronor på ett år. Pengar som nu ska användas i vården, enligt Håkan Bergman.

–Tio miljoner är ungefär vad vår nya satsning på nya cancermediciner kostar.

Kommer ni att utvärdera de här nya reglerna?

–Ja, om det kommer fram några tokigheter så kommer vi att försöka att rätta till dem, avslutar Håkan Bergman.