Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag förstår verkligen varför min vän är arg

Annons

Det kommer ett sms från en vän, en äldre dam som vi kan kalla K och hon är heligt förbannad.

Anledningen till hennes ilska är att den medicin som K behöver inte finns på det apotek (Apoteksgruppen) hon har i sin närhet. När K undrar när man får in medicinen kommer så får hon svaret att den förmodas komma i december. Och när medicinen inte finns på apoteket krävs en ny kontakt med vårdcentralen (Capio) för att få ett nytt recept. Jag förstår min väns ilska. Inte nog med att K har ont och besvär av sin åkomma, hon får dessutom lägga ner mer tid än vad som kan anses som rimligt på att försöka få tag på sin medicin. Dessutom har K tvingats betala för varje extra läkarkontakt som krävts för att få ett nytt recept som passar ihop med apotekets utbud. Och när K väl får sin medicin så orsakar den mer besvär även om den enligt produktbeskrivningen ska fungera på människor och djur!

Och när medicinen inte finns på apoteket krävs en ny kontakt med vårdcentralen (Capio) för att få ett nytt recept.

K är nu en äldre dam med rejält skinn på näsan så både apotekspersonal och vårdcentralspersonal har fått veta vad hon tycker om detta. Men som K skriver i ett sms ”en ska helst vara frisk för att orka bråka om detta”.

Anhöriga till del äldre och / eller multisjuka hör av sig till både riksdagsledamöter och regionråd om problem med att få tag på medicin.

Effekterna som uppstått efter avregleringen av apoteksmarknaden har varit en ständig källa till irritation för K och hon är inte ensam. För även om en del brister efter den dåvarande borgerliga regeringens avreglering har rättats till så finns det fortfarande kvar saker att åtgärda. Anhöriga till del äldre och / eller multisjuka hör av sig till både riksdagsledamöter och regionråd om problem med att få tag på medicin. En till mig närstående diabetiker har fått åka runt till olika apotek i Örebro för att få tag på rätt insulinsort.

Bland annat ska rutinerna kring apotekens skyldighet att leverera läkemedel inom 24 timmar ses över.

Den socialdemokratiskt ledda regeringen, tillsatte en utredare av apoteksmarknaden som i mars kom med ett delbetänkande med flera förslag på förbättringar. Bland annat ska rutinerna kring apotekens skyldighet att leverera läkemedel inom 24 timmar ses över. Något som kan bidra till konsumenters rätt att få sin medicin inom rimlig tid. Utredningens förslag är nu ute på remiss och efter att man fått in synpunkter så kommer det förslag från regeringen på förändringar för att apoteksmarknaden ska kunna fungera bättre.

Priserna på receptfria läkemedel mot mag – och ögonbesvär har däremot haft en betydande prisökning de senaste sju åren enligt en granskning av Konkurrensverket.

I dag finns många apotek som fungerar bra. Den nuvarande tillsynen måste dock skärpas vilket också utredaren poängterar. Läkemedel, eller medicin som är det vardagliga uttrycket, är inte vilken vara som helst. Något som min vän K kan skriva under på. I samband med avregleringen av apoteksmarknaden utlovades att det skulle bli fler apotek, billigare medicin och bättre service. Fler apotek har det verkligen blivit. Priserna på receptfria läkemedel mot mag – och ögonbesvär har däremot haft en betydande prisökning de senaste sju åren enligt en granskning av Konkurrensverket. Och om man med bättre service menar längre öppettider så stämmer det. Men om man som K tvingas vänta i flera veckor på sin medicin så är det ju knappast till större nytta för henne att apoteken är fler och att dessa har längre öppettider. Jag kan förstå varför K är så arg.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons