Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Jag gråter varje dag”

– Jag ångrar mig en miljon gånger, och jag gråter varje dag över det jag har gjort. Så sa Rahmi Sahindal, pappa till Fadime som mördades 2002, inför Örebro tingsrätt på fredagseftermiddagen.

Rahmi Sahindal, 66 år, dömdes 2002 till livstids fängelse för mord på sin dotter Fadime. Han har erkänt att han dödade henne med två skott i ansiktet på nära håll. Fadime blev för många en symbol för alla unga som lever under hedersförtryck, och det var först efter mordet på henne som problemet började diskuteras på allvar i Sverige.

I fredags var hans ansökan om att få livstidsstraffet tidsbestämt föremål för förhandling i Örebro tingsrätt. Rahmi Sahindal redogjorde med hjälp av tolk för sina argument.

– Domare. Jag ångrar mig en miljon gånger, inledde Rahmi Sahindal, redan innan han fått ordet.

Mycket sjukHan berättade att vid tiden för mordet hade hans släkt baktalat hans döttrar och sagt att de gick på gatan, och det hade gjort honom mycket sjuk. Han kände inte igen sig själv och kan i dag inte förklara varför han begick brottet. Han förnekar att hederskulturen låg bakom gärningen.

– Jag förstår inte vad som hände. Jag styrdes inte av några regler för heder och har inga sådana värderingar i dag. Min son är gift med en svensk kvinna, sa Rahmi Sahindal.

Han sa att det tog ett år efter mordet innan han blev sig själv igen.

Studerat svenskaDomare Per Grevesmühl redogjorde för att Rahmi Sahindal studerat svenska och deltagit i programverksamhet med syftet att återanpassa sig till ett liv utanför fängelset.

Risken för att återfalla i icke-hedersrelaterad brottslighet bedöms som låg, men någon annan bedömning finns inte. Han har försonats med sin familj och kommer vid frigivning att kunna bo hos dem under socialt ordnade förhållanden.

Vice chefsåklagare Per Hedman motsatte sig ett tidsbegränsat straff.

Låg återfallsrisk– Det här målet avviker mycket från många andra. Han är tidigare ostraffad och återfallsrisken bedöms som låg, men här måste man gå utanför den tradionella bedömningsmallen. Det finns yttrande från Kriminalvården om att han inte bearbetat gärningen, att han inte visat någon större ånger, och att han har visat manipulativa drag, sa Per Hedman.

– I dag är han djupt ångerfull, men kan vi lita på det? Hans familj har förlåtit honom för att kallblodigt ha dödat sin dotter, inför sin fru och då 13-åriga dotter. Vad händer om dottern nu bryter mot hedern när han kommer ut? Frågan om att tidsbestämma straffet är för tidigt väckt.

Beslut om Rahmi Sahindal får sitt straff tidsbestämt kommer att lämnas av tingsrätten den 30 november.