Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Jag ska aldrig mergnälla på snösvängen”

Med snöskoveln i högsta hugg tog villaägaren upp jakten på plogbilen. När han inte hann ikapp började han ursinnigt vräka ut snö på gatan. Då tvärbromsade plogbilen - och ut hoppade Sandra Samuelsson.

Farbrorn hade skottat snö i flera timmar. Nu låg uppfarten till huset slät och fin, de sista störande flingorna hade han sopat upp med kvasten. Han fylldes av stor tillfredställse när han betraktade sitt verk.

– I nästa stund kom jag med plogbilen. Då blir det ju en driva vid garageplanen. Då bröt han ihop. En del gör det, trots att de ska ha en vit jul, skidåkning och allt det där, säger Sandra.

Den ilskne farbrorn exploderade när Sandra frågade vad han höll på med egentligen:

– Snön kommer från vägen, då ska den tamejfan tillbaka dit också, vrålade han och hävde snöhögarna från tomten ut i gatan.

Önskar mer förståelse

Sandra önskar att folk skulle ha lite mer förståelse för vad snöröjning handlar om.

Så jag och fotografen Lennart följde med henne en sväng i plogbilen. En 13,5 ton tung Volvo FM 12 med fyrtjugo-motor - tandemdrift.

Sandra rattar iväg den stora bilen med ett leende. Jag känner mig ängslig. Tänk om vi åker i diket, eller kör fast i snön. Men Sandra hanterar plogen och sidvingen som om hon aldrig gjort annat.

– Jag har kört lastbil i 4,5 år, på somrarna är det grus. Det är en livsstil.

– Jag gillar jobbet mycket. Om bara folk lugnade ner sig lite längs vägarna så vore det perfekt.

Sandra och hennes man Fredrik har ett litet åkeri utanför Vretstorp. I vinter har hela deras liv cirklat runt snö och väderleksrapporter. En flaska vin på fredagskvällen? Glöm det.

Paret har avtal med Svevia på en sträcka som är 14 mil lång. När de ringer ska snöröjningen vara igång inom 35 minuter.

Oftast är det natt när de ropas ut. Ambitionen är att vägarna ska vara farbara när folk ska till sina sysslor på morgonen. Sträckan tar minst sju timmar att köra, utan rast. Allt för att snabbt få undan snön.

– Folk vill ju att vi ska backa tillbaka också, och ploga bort drivorna vid deras infarter. Det tar ju bara några minuter, menar de. Men skulle vi mixtra med det vid varje hus blir det totalt 400 minuter, har Fredrik räknat ut...

Natten mot fredagen plogade Fredrik den 14 mil långa sträckan. Efter att ha sovit en stund fick han rycka ut extra och grusa på andra vägar, eftersom halkan slog till.

Och Sandra blev tvungen att ge sig ut på 14-milasträckan en andra gång, när det töade och blev sörjigt.

Sandra, jag lovar: aldrig mer ska du höra mig gnälla om dålig plogning!