Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag tänker inte schavottera Lennart Ljungberg"

– Jag ställer inte upp på att schavottera Lennart Ljungberg, säger Peter Carlsson (S) om varför han inte undertecknade kommunstyrelsens beslut att ej ge Boab-vd:n ansvarsfrihet.

Annons

Det var invigningen av Sinnenas och Minnenas park år 2008 som blev 1,5 miljoner kronor dyrare än budget. Det gjorde att Ljungberg, dåvarande vd i Hällefors bostads AB, Boab, avskedades.

Först fick styrelse och vd ansvarsfrihet. Sedan konstaterade Förvaltningsrätten att jäv förelåg vid beslutstillfället. Anledningen var att Birger Antonsson (S) satt i Boab-styrelsen 2008 och deltog i kommunstyrelsens beslut att bevilja vd samt styrelse, alltså sig själv, ansvarsfrihet.

Ärendet kom till kommunstyrelsen igen. Nu beviljades inte Ljungberg ansvarsfrihet vilket skulle bli ny ombudsinstruktion vid bolagets årsstämma. Men då hade stämman redan ägt rum. De förändrade uppgifterna kunde därför inte skickas till Bolagsverket om inte kommunens stämmoombud Peter Carlsson (S), eller dennes ersättare Sture Beckman (GL), först undertecknade kommunstyrelsen nya beslut. Det gjorde ingen av dem.

I tisdags tvingades därför kommunstyrelsen agera bolagsstämma och ärendet kunde nu undertecknas av kommunstyrelsen. På fullmäktige samma dag ställdes frågan varför Carlsson eller Beckman inte skrivit under beslutet.

Varken Carlsson eller Beckman närvarade vid mötet, men till NA medger Carlsson att det var en medveten handling att inte underteckna det nya KS-protokollet.

– En bolagsstämma hade redan hållits. Dessutom ska man se varför invigningen hade så stort underskott och det berodde inte på festligheter utan det var en äldrekonferens som kostade, säger Carlsson.

– Vi ska också fråga oss vilket ansvar hade i så fall hela bolagsstyrelsen, för jag ställer inte upp på att schavottera Lennart Ljungberg offentligt vilket allt det här, enligt mig, egentligen bara handlar om.

På fullmäktige ställdes den obesvarade frågan om avsikten med att inte underteckna beslutet var att försvåra kommunens beslutsfattande. Till NA svarar Peter Carlsson ja på den frågan.

Annons