Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jag tar ställning för ett barnfritt liv"

Var tjugonde svensk vill inte ha egna barn. De får leva med att ständigt bli ifrågasatta. En av dem är Torbjörn Persson och han vill vända på bevisbördan.

– För en hållbar framtid borde fokus ligga på att minska både befolkning och miljöpåverkan, inte tvärtom.

Drösvis med elever hänger vid skåpen i skolkorridorerna. Och utanför matsalen ringlar kön. Här promenerar Torbjörn Persson, slöjdlärare och vaktmästare. Som han gjort varje dag de senaste 15 åren.

– Jag trivs jättebra på jobbet. Barnen berikar min vardag, de sprider glädje, är spontana och framåt. Jag tycker också att det är intressant att se deras utveckling.

Men, lägger han till:

– Det betyder inte att jag vill ha några egna.

Den uppfattningen delar han med ungefär fem procent av den svenska befolkningen. Siffran är likadan för båda kvinnor och män, enligt Statistiska centralbyrån. Men när frågan om frivillig barnlöshet diskuteras är det nästan alltid kvinnor som hamnar i fokus.

– Jag antar att det är för att det är kvinnan som föder barnet. Hon förväntas reproducera sig.En förolämpning

Samtidigt är det fler män som inte blir pappor. 21 procent av alla 50-åriga män har inga barn, jämfört med 14 procent för 45-åriga kvinnor (SCB, 2008).

För Torbjörn Perssons del är frågan mest känslig för omgivningen, själv tycker han snarare att det borde vara okontroversiellt att han väljer att inte förändra sitt liv.

– Så vitt jag kan minnas har jag aldrig ens tänkt tanken på att skaffa barn. Alla gånger jag fått frågan när jag ska skaffa barn har jag svarat ”aldrig” och varje gång har jag mötts med skepsis. ”Du kommer förstå och ändra dig när du blir äldre”, är den vanligaste kommentaren, och det är verkligen en förolämpning. Det är ju som om jag inte förstår mitt eget bästa.

Även om frågan om frivillig barnlöshet blivit mer uppmärksammad på senare år har inte påtryckningarna från omgivningen avtagit för Torbjörn.

– I dag tar jag aktiv ställning och argumenterar för ett barnfritt liv, vilket är mycket kontroversiellt. Jag kan tänka mig att det är ännu mer känsligt att som kvinna välja att inte skaffa barn, men även som man möts man av ett illa dolt förakt när frivillig barnlöshet kommer på tal.

Det är ett ställningstagande som haft ett pris. I dag är Torbjörn 37 år gammal, och att hitta en partner är inte alltid enkelt.

– Jag har varit ärlig med det här från start. Ändå har ett antal tjejer som vill skaffa barn valt att ha ett förhållande med mig, och väl trott att jag skulle byta åsikt. Det längsta varade i två år. När jag var yngre var det lättare, nu vill de flesta i min ålder ha barn innan det är för sent. Jag skulle kunna tänka mig att träffa någon som redan har större barn, men jag tror att jag avskräcker dem.

Det finns en internationell trend där män med hög utbildning inte binder upp sig, varken i äktenskap eller med barn. Gemensamt för dessa är att de har bra arbeten, höga inkomster och möjlighet att agera på en global arbetsmarknad. Fenomenet kallas ”transnational business masculinity”.

Men till Sverige tycks inte trenden ha nått, här är lågutbildade oftare barnlösa än högutbildade. Något som bland annat skildras i antologin ”Frivillig barnlöshet” som gavs ut för några år sedan.

Torbjörn Persson kommer ursprungligen från Ludvika, men bor numera i Stockholm. Här finns en större acceptans för att vara singel och välja bort barn.

Han tycker att fler borde ifrågasätta vilka normer de lever efter.

– Jag är rätt säker på att mina föräldrar vill ha barnbarn, men jag har aldrig känt några påtryckningar. Det är normerna som får folk att skaffa barn fastän de inte ska eller borde, eller för att hålla ihop ett förhållande. Vissa jag träffat säger att de fick barn för att det ”bara blev så”. Samhället arbetar för att vi ska föröka oss. Men jag tycker att vi borde arbeta åt motsatt håll. Ur ett globalt perspektiv är vi för många människor. För en hållbar framtid borde fokus ligga på att minska både befolkning och miljöpåverkan, inte tvärtom.

Från sidan har han sett hur vänner dragit sig undan och lagt ned fritidsintressen. Själv lägger han mycket tid på sitt lantställe som han har renoverat i omgångar. Han har dessutom anlagt en vingård.

– Jag har 34 vinstockar, från sticklingar av merlotdruva. Annars spelar jag en del fotboll och bowlar. De med barn får ge upp sådant som de tidigare gjort. Kanske i uppemot 14–15 år, det är en lång tid av ens liv.