Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jag tror på våren

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Nu är vi inne i slutet på februari och redan nu tycker jag att vårkänslorna börjar infinna sig. Inte bara med all fågelsång utan även att det dagtid är dagsmeja. Begreppet dagsmeja används just under vinterns senare del och under våren. Ett kriterium är att marken ska vara snötäckt. Skillnaden mot tö- eller blidväder är att temperaturen ska vara under noll grader och det ska vara mer eller mindre solsken.

Dagsmeja uppkommer på grund av den ökade instrålningen från solen vilket medför att snön smälter snabbt. Hastigheten på snöavsmältningen ökar också avsevärt om snön innehåller grus eller smuts eftersom dessa ting absorberar solstrålningen mycket bättre än ren snö. Men vad kommer själva orden dagsmeja ifrån? Dag syftar just på dagen medan meja härstammar långt bakåt i tiden. Meja har alltså ingenting att göra med verbet meja, att solen skulle "meja ned" snön.

Det handlar inte heller om dagens mitt trots att formen dagsmidja kan förekomma i äldre svenska. Ordet meja går tillbaka ända från fornsvenskan mäghin som betyder kraft eller styrka och är besläktat med makt eller förmåga. Ordagrant kan man säga att det betyder dagskraft eller dagkraft. Så även om det fortfarande är vinter i hela landet så ger nu våren en hint om att den även kommer det här året!