Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jag utgår från att ÖSK utreds"

Svenska Fotbollförbundet planerar en granskning av Örebro SK. Om ÖSK agerat felaktigt när spelaragenten Oliver Cabrera satt på dubbla stolar i Roni Porokaras proffsförhandlingar med Maccabi Haifa så riskerar klubben att straffas.

Redan i januari kunde NA berätta om misstankarna om att Oliver Cabrera satt på dubbla stolar vid förhandlingarna i Israel. Spelaragenten företrädde både spelaren och klubben vilket är förbjudet.

I dagarna har TV4 presenterat dokument som bevisar att Porokara sedan den 30 november i fjol hade ett avtal med Cabrera, något som den finske spelaren inför ÖSK-ledningen hävdat att han inte hade.

– Det är klubbens ansvar att kontrollera så att agenten är licensierad och att han inte sitter på två stolar, säger Khennet Tallinger, ordförande i förbundets disciplinnämnd.

Blir det en utredning om ÖSK?

– Det utgår jag ifrån, om den inte redan satts igång.

Så det krävs ingen anmälan mot klubben?

– Nej, förbundet har tillsynsansvar och skyldighet att agera själva så att agentreglementet följs.

Hur länge kommer utredningen att pågå?

– Ett antal veckor, svarar Tallinger.

Om förbundet kommer fram till att ÖSK gjort fel riskerar klubben tillrättavisning, böter, poängavdrag, förbud mot spelarövergångar under en viss period eller – i värsta fall – nedflyttning.

– När vi efteråt fick kännedom om det här så avbröt vi samarbetet med Cabrera. Jag kan inte se att vi gjort något fel, säger Björn Åqvist, ÖSK Elitfotbolls ordförande.

Är du orolig för att klubben kommer att straffas?– Egentligen inte. Vi har agerat på det sätt som vi kan göra som klubb. Jag ser det mer som en storm i ett vattenglas.

ÖSK har inga planer på att, i det här läget, koppla in ett juridiskt ombud.

– Jag har stämt av läget med övriga i klubben och min bedömning är att vi inte ska göra särskilt mycket. Vi har varit i kontakt med förbundet och haft samtal med förbundets chefsjurist Krister Malmsten som rekommenderade oss att lämna in en redogörelse, och det har vi gjort.

Åqvist känner inte till att förbundet planerar en formell utredning.

– Vi borde bli informerade om detta. Men jag tycker att det är bra att man tittar på det. Även om det är märkligt att fotbollförbundet initierar en undersökning nu när man inte tyckte att det behövdes i Wanderson-fallet för ett halvår sedan.

Kommer ÖSK att agera i någon form mot Roni Porokara?

– Nej, jag har svårt att se hur vi ska agera mot honom. Men det är bra om sanningen kommer fram. Är det som vi misstänker, att Cabrera företrädde både oss och spelaren, så har Porokara fört oss bakom ljuset, svarar Åqvist.

Khennet Tallinger säger till NA:

– Om en förening blivit förd bakom ljuset och gjort allt som ligger inom deras ansvar så kan föreningen inte straffas.

– Jag vet inte vad ÖSK gjort och inte gjort i det här fallet.

Riskerar ÖSK att tvångsnedflyttas?

– Jag säger ingenting innan jag vet vad de gjort, svarar Tallinger.

Både ÖSK och Roni Porokara har avbrutit samarbetet med Oliver Cabrera.

En fråga som kvarstår är varför ÖSK skickade Cabrera, och inte sportchefen Lennart Sjögren, till förhandlingarna i Israel.

– Vi ställde oss frågan om vi har resurser fullt ut att skicka en person till Israel en vecka. Vi anlitade en agent som hela tiden höll oss informerade. Agenter har ett brett kontaktnät och Cabrera har sålt många spelare till utlandet, förklarar Björn Åqvist.