Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Jag vill att de ansvariga ska straffas för det här”

När länspolismästare Kalle Wallin har gått igenom bevismaterialet för kravallerna på Stortorget i Örebro i helgen mellan Malmö FF-supportrar och Örebro SK-supportrar, har han bedömt att det rör sig om våldsamt upplopp.

Polisen genomför just nu en utredning om hur allt har gått till och dessutom vilka som kan bli aktuella för att misstänkas för upploppet.

– Med tanke på att det var en stor grupp av människor som samlades på allmän plats och kastade flaskor, käppar, med mera, på varandra och med det våld som förekom har jag bestämt mig för att upprätta en anmälan om våldsamt upplopp, säger Kalle Wallin.

Vilka kan bli aktuella för att misstänkas för den här typen av brott?– Alla som deltog i upploppet och har gått till angrepp kan bli anklagade för våldsamt upplopp.

Vad är sannolikheten att man i en så stor folkmassa kan avgöra vilka det är som gått till angrepp?– Det är inte svårt alls. Vi har fått tagit del av bildmaterial från händelsen och vi har tagit in vittnesuppgifter och talat med poliserna som deltog under tumultet på Stortorget.

Utredningen fortsätter nu och man ska gå vidare med att granska bildmaterialet och tala med poliser som var med.

– Vi kommer också att granska oss själva i det här läget. Vad vi gjort eller inte gjort och hur planeringen var inför mötet mellan supportrarna och hur vi har följt upp det hela.

Kalle Wallin tillägger också att man måste ha i åtanke att det är individer som burit sig illa åt.

– De riskerar att skada oskyldiga människor när de beter sig så här. Jag är ytterst kritiskt till den här typen av händelser och ska göra allt i min makt för att de supportrar och anstiftare till det våldsamma upploppet ska lagföras för det här.

Dessa straffpåföljder finns

Om man har varit anstiftare eller ledare för ett våldsamt upplopp kan man dömas till upp till tio års fängelse. För att ha varit delaktig i upploppet, när det som i detta fall bedöms som våldsamt, kan man få böter och upp till fyra års fängelse.