Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jägarna ska veta att vi har ögonen på dem"

Skyddsjakten på den varg som dödade 26 får utanför Ervalla har inletts. Men på plats under lördagen fanns även motståndare till jakten.
– Vi anser att organisationer ska ha tid på sig att stoppa beslut om skyddsjakt, säger Kim Aronsson, ordförande i Wolf Army Sweden.

Tillsammans med Bibi Noris och Arina Bolander har hon åkt från Grängesberg för att träffa Jimmy Magnusson från föreningen Nordulv. Syftet är dels att själva spana efter vargen men även att befinna sig i området när skyddsjakten börjar.

– Ser jägarna att vi är ute hittar de inte på något fuffens, säger Jimmy Magnusson, och fortsätter:

– Nu är det här en laglig jakt så de kan inte skjuta olagligt men vi vill ändå att de ska veta att vi har ögonen på dem.

De tycker att beslutet om skyddsjakt är fattat alldeles för snabbt.

– Det finns kriterier för skyddsjakt och flera av dem är inte uppfyllda, bland annat är stängslet för glest, säger Jimmy Magnusson.

– Vargen har ett hundbeteende som han följde. Man måste kunna samarbeta för att lösa det här, säger Kim Aronsson.

Gruppens besök var dock inte uppskattat av de boende i området. Vakthavande befäl Henrik Dahlström vid Örebropolisen berättar att en polispatrull under lördagen fick åka till Ervallatrakten med anledning av den skyddsjakt på varg som startade på morgonen.

– Vi var på plats eftersom vi fick uppgifter om att det fanns närgångna personer som rörde sig kring olika tomter och bostäder där vargen tidigare funnits. Personerna fotograferade och ville inte berätta för de boende vilket syfte de hade med besöket, säger Dahlström.

Några misstankar om brott finns inte i nuläget, men Dahlström sätter personernas besök i samband med att det pågår en skyddsjakt i området.¿- Det är ett medialt intresse för jakten och det finns många personer som tycker och tänker runt vargjakt.

Länsstyrelsen kommenterar inte jakten innan en varg är skjuten.

– Hur vi organiserar jakten går vi inte in på, vilket främst hänger samman med säkerhetsaspekter, säger Sten Renglin, presschef på länsstyrelsen i Örebro.

Enligt Per Wedholm, rovdjursansvarig på länsstyrelsen, försvåras jakten av att det är barmark. Han berättar att jaktförsök sannolikt kommer att göras när observationer av varg kommer in.

Under lördagen gjordes även spaningar av civilförsvaret efter det 10-tal får som ännu inte har påträffats efter vargattacken förra helgen.

– Inga får påträffades, de brukar ju bräka rätt bra så hade de funnits där hade vi nog hört dem, säger sökledaren Rolf Attling.

Enligt honom är det mest troliga att fåren har drunknat i Dyltaån.