Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jäkligt obehagligt att anklagas för barnporr"

Bedragarna kapar din dator och anklagar dig för barnporrbrott – och kräver dig på bötespengar.
Flera fall har rapporterats i Örebro.
– Jag tyckte det var jäkligt obehagligt att bli anklagad för barnporrbrott, säger Johan.

Just nu sprids ett datavirus som ser ut att komma från polisen och regeringskansliet. Plötsligt blockeras datorn och ett varningsmeddelande dyker upp på skärmen där bedragarna anklagar användaren för barnporrbrott, men även fildelningsbrott och terrorism.

En av de drabbade är Johan.

– Det var på min arbetsdator som varningsmeddelandet dök upp. Jag blev ganska paff. När man först ser det känns det riktigt olustigt. För det är ju jäkligt obehagligt att bli anklagad för barnporrbrott, säger han.

För att datorn ska låsas upp kräver bedragarna att en summa upp till 100 euro betalas in.

– När jag såg att man skulle betala in pengar till polisen förstod jag att något var fuffens. Jag kontaktade datasupport på jobbet som hjälpte mig att låsa upp datorn. Och de kände till viruset, bland annat efter att en av mina kollegor drabbats av samma sak.

Enligt dn.se har 1 600 anmälningar kommit in från flera olika delar av landet.  

– Vi har haft några fall här i Örebrotrakten under hösten där bedragarna anmodar användarna att betala in en summa för något påhittat brott, berättar Max Jondelius som arbetar på ekoroteln hos Örebropolisen.

– Men i de allra flesta fallen blir det just försök eftersom de flesta inte betalar in pengarna. Men vi har faktiskt haft ett fall där en person betalat in pengar på ett konto efter att ha blivit utsatt för det här datorviruset. Och vi såg ju att pengarna hade hamnat utomlands.

Därmed blir det väldigt svårt för polisen att jobba vidare med anmälningarna och spåra upp bedragarna. Enligt Max Jondelius är det i princip omöjligt.

– Om man drabbas av det här viruset ska man självklart inte betala in några ”böter”. Om datorn blir låst får man helt enkelt kontakta en expert på området som kan hjälpa till och låsa upp den, säger Max Jondelius.

Samtidigt som anmälningarna har rasat in under hösten från olika delar av landet menar polisen att mörkertalet kan vara stort eftersom alla inte anmäler.

– En del har kanske suttit och porrsurfat och tycker att det är pinsamt, säger Anna Björkegren, chef för Rikskriminalens internetspaningsgrupp till dn.se.

Men enligt Björkegren kan en dator smittas även på helt oskyldiga hemsidor.

– Jag kanske borde ha polisanmält, men eftersom datasupport kunde lösa det åt mig blev det inte av, berättar Johan.

Viruset kallas på engelska för Ransomware (kan översättas till lösensumma), rapporterar dn.se och Anna Björkegren säger till tidningen att den som drabbats helst ska ominstallera sin dator för att vara helt säker på att få bort viruset.

Fotnot: Johan heter egentligen något annat i verkligheten.