Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jakten att hitta ersättare startar direkt

I kväll börjar valberedningens arbete att hitta Marie-Louise Forsberg-Franssons ersättare. Agneta Blom, ordförande för partidistriktets valberedning, har kallat samman för en första träff. Hon tror uppgiften blir enkel.

- Jag är inte ett dugg orolig, jag tror vi kommer att få in namn på flera kompetenta personer som är beredda att ta på sig ansvaret, säger hon.

Valberedningen ska inte enbart hitta den person som kan axla Marie-Louise Forsberg-Franssons mantel, arbetet pågår samtidigt för att hitta ersättare för Jenny Steen och Robert Mörk. Robert Mörk har tidigare meddelat att han slutar med politiken.

Tror du inte det blir svårt att vid ett och samma tillfälle få fram flera nya på ansvarsfulla poster?

- Nej, inte alls. Men nu får vi jobba, svarar Agneta Blom.

Vad söker ni när ni letar ersättare för Marie-Louise Forberg-Fransson? En kvinna?

- Vi i valberedningen arbetar inte så proaktivt, inte i nuläget. Nu anmodar vi våra tolv arbetarkommuner att nominera sina förslag på ersättare och vi arbetar vidare med dessa. Därför har jag inga åsikter vad vi ska söka som ersättare, vi utgår helt från arbetarkommunernas förslag, svarar Agneta Blom.

- Jag vet att det finns många bra och engagerade personer, och är därför övertygad att det här arbetet kommer att bli enkelt.

- Det är först om vi skulle hamna i den situationen att vi inte har några kandidater som vi i valberedningen blir mer aktiva i ett sökande, fortsätter Agneta Blom.

Oroar det dig inte att ett par höga politiker slutar samtidigt - kan det vara en signal om problem i partiet?

- Nej, därför att jag vet att det inte är på grund av problem. Men det är naturligtvis tråkigt att vi förlorar kompetens och erfarenhet.

- Jag var inte helt oförberedd. Vi i valberedningen har alltid samtal med politiker i perioden mitt emellan två val, och då förstod jag att både Marie-Louise Forsberg-Fransson och Jenny Steen funderade på hur länge de skulle fortsätta. De har båda varit med länge.

Men det konkreta beskedet från Marie-Louise Forsberg-Fransson fick Agneta Blom på onsdagen.

Känner du någon oro att sökandet efter ersättare på dessa höga poster kan skapa splittring i partiet?

- Nej. Vi har en historia med en strid mellan Marie-Louise Forsberg-Fransson och Jonas Karlsson - och just av det skälet är jag inte orolig. Det var uppslitande - men just för att vi då fick prata ut är jag övertygad att det kommer att gå bra nu, svarar Agneta Blom.

- Men vi kommer naturligtvis ha diskussioner om olika kandidater - och det är bara bra.