Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

James målning blev Rebeckas klänning

Går det att göra kläder av målningar? Absolut. I alla fall om du frågar konstnären James Bates och designern Rebecka Eriksson, som tillsammans skapat en aftonklänning.

Samarbetet tog sin början när Rebecka Eriksson besökte James Bates showroom på Kompassen. Tanken att James Bates målningar skulle göra sig bra som tryck på kläder väcktes hos henne.

– Jag frågade James om vi inte kunde göra en aftonklänning av det, säger Rebecka Eriksson.

– Och jag kände bara ett stort "ja" till den idén, säger James Bates.

Rebecka Eriksson berättar att det vanligtvis kan ta veckor att sy upp en klänning. Men plötsligt var det bråttom. I samband med Formveckan i början av oktober blev de inbjudna till Makeriet för att visa upp klänningen. Evenemanget skulle äga rum bara fyra dagar efter att de kommit överens om att skapa klänningen.

– Jag fick jobba med den hela nätterna. Den blev verkligen klar i sista minuten, berättar Rebecka Eriksson. Petra Baastad, som även hon är konstnär, fick agera modell. Och även om klänningen fick skyndas fram blev resultatet lyckat.

– Den är inte obekväm på något sätt. Man känner sig väldigt elegant, feminin och uppklädd i den. Dessutom blir man väldigt glad av att titta på den, den är inte svart och tung som aftonklänningar annars kan vara, säger Petra Baastad.

Nu är tanken att samarbetet ska fortsätta, och att fler av James Bates målningar ska bli kläder, och inte bara klänningar. Rebecka berättar att hon gärna skulle vilja göra en byxdress, medan James skulle vilja se en av sina målningar bli en skjorta.

– Det kommer även att bli en utställning någon gång, där vi dels visar verken och dels har modeller som har på sig kläderna. Det blir häftigt, modellerna blir som levande konstverk i sig, berättar James.

Att arbeta tillsammans över konstgränserna är något som alla har uppskattat, särskilt eftersom konstnärsyrket annars kan vara ganska ensamt.

– Det har varit riktigt roligt att slå våra huvuden ihop och inspireras av varandra, säger Rebecka.