Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jämställd på krogen– men inte efteråt

En 24-årig man sitter häktad misstänkt för de senaste årens serievåldtäkter i Örebro. Staden har kanske slappnat av.
Men faktum är att överfallsvåldtäkterna bara står för en bråkdel av alla våldtäkter.
En mycket vanligare typ av våldtäktsman hittar man i det jämställda Sverige – på krogen.

Annons

Utanför en populär krog i Örebro, klockan 22.57

Piketbussen står på gatan med blinkande varningslampor. Tre polismän vakar över den stojiga folkmassan som vill in snabbare än vad som är fysiskt möjligt.

– Lär bli knulla i kväll, säger en köande yngling glatt till sin kompis.

– Det lär det bli, svarar kompisen.

Tidigare. En vårmorgon i fjol, långt ifrån krogen i Örebro, sätter svenska politiker och polischefer morgonfrallan i halsen. En EU- rapport ligger på fikabordet, och resultatet skrämmer: Sverige är det land i Europa där det anmäls flest våldtäkter per person och år. Dubbelt så många polisanmälningar jämfört med England. Och då är England tvåa efter Sverige i statistiken.

En av forskarna bakom rapporten är sexualbrottsexperten Eva Diesen på Stockholms universitet. Hon har haft tid att analysera och fundera över resultatet. Hur är det möjligt att Sverige, ett av världens mest jämställda länder, utmärker sig så i statistiken?

–Just för att Sverige är så jämställt, säger Eva Diesen, som under två års tid studerat svenska våldtäktsanmälningar.

Inne på krogen, 23.17.

Det böljande dansgolvet domineras hittills av tjejer. Silhuetter blixtrar till när strålkastarljuset träffar öl- och drinkglas som höjs i luften.

Peppade ungdomar kramas och kindpussas när de möts. En vacker scen. Men glansen dämpas av den vingliga tjej som leds hem av en orolig kille. Och av ett slagsmål som slutar med att vakten förvisar ännu en ung man ut i kylan.

Klungor av grabbar står och spejar in i dansgolvets virrvarr av hår, kroppar och glas. Det är dem vi vill tala med. Blinkande, skarpt ljus stör deras sökande ögon.

Antalet polisanmälda våldtäkter i Sverige ökar år för år. Drygt 5000 våldtäkter anmäldes i Sverige under förra året. Av dem stod Örebro län för över 150. Det är svårt att dra slutsatser av statistiken och att jämföra olika länder. Mörkertalen är stora, man räknar med att åtta av tio våldtäkter aldrig ens polisanmäls. Anmälningsbenägenheten och definitionerna av våldtäkt skiftar dessutom från land till land. Ändå är Eva Diesen säker på sin sak: det faktiska antalet våldtäkter i Sverige ökar – och den svenska jämställdheten är en del av förklaringen.

– Tjejer i Sverige är mer utsatta än i andra länder på grund av den sexuella frigörelsen. I praktiken gör friheten dem mer tillgängliga för killarna och deras krav. Frigörelsen i sig är inte dålig. Problemet är att den sker på killarnas villkor, förklarar hon.

På killarnas villkor. Precis som våldtäkterna. Det är alltid den som våldtar som är skyldig. Inte offret, oavsett hur man går klädd eller hur mycket man dricker. Sinnebilden av en våldtäkt är för de flesta av oss överfallsvåldtäkten där en man ligger och trycker i ett buskage på jakt efter ett offer att attackera. Ändå är bara var åttonde anmäld våldtäkt en överfallsvåldtäkt.

I nästan hälften av fallen pekar anmälaren ut en ytligt eller nyligen bekant som man till exempel träffat på nätet, en fest eller på krogen.

– Den bakomliggande orsaken är de ojämlika könsrollerna men den svenska alkoholkulturen spelar in. Unga kvinnor som blir fulla utsätter sig för miljöer och situationer där de riskerar att utnyttjas sexuellt. Riskerna höjs dramatiskt, konstaterar Eva Diesen.

Men det är fortfarande män som våldtar. Professor Lars Jalmert, Stockholms universitet, har i många år forskat på mansrollen i det svenska samhället. Även han ser mekanismer som skulle kunna leda till att den ökade jämställdheten kortsiktigt ger fler våldtäkter.

– En del män kan triggas av åtkomligheten till kvinnor. Särskilt de som lever kvar i föreställningen att män är mer värda än kvinnor.

Krogen, 23.35.

Två 20-åriga killar sitter med varsin öl. De vet inte riktigt vad de ska tycka om ”festvåldtäkterna”.

–Klart att man har sett när tjejer är tokpå och hånglar med en kille men dagen efter skyllt på att hon var så full. Tjejen ångrar sig efteråt eftersom hon inte kunde sätta gränser på fyllan, menar Vincent.

– Tjejer kan ju vara på som fan. Då kanske man tar det som en signal för att det ska bli sex. Så kommer man hem tillsammans. Då är man jävligt kåt och kan inte kontrollera sig. Så kan det vara, funderar Lucas.

En del av killarna på krogen den här kvällen känner en viss oro för att kunna bli falskt anmälda för våldtäkt. Kanske därför att tjejen ångrar att hon haft sex, eller att hon vill hämnas för att killen inte vill ha ett förhållande. Men bara två procent av anmälningarna om våldtäkt kan avskrivas som falska.

I Örebro har antalet polisanmälda våldtäkter ökat med över 300 procent sedan 1990. Det finns förmodligen flera orsaker till det. Den juridiska definitionen av våldtäkt utvidgades 2005 och kanske vågar allt fler anmäla övergrepp. Men Örebropolisen har också märkt av en klar men oönskad trend:

– De ”nöjeslivsrelaterade” våldtäkterna har blivit klart vanligare. Bakgrunden är festande hemma och på krogen. Ofta konstaterar vi att det har supits kopiöst. Så är det med brott i allmänhet men våldtäkter i synnerhet, säger Lars-Olof Lundh, chef på roteln för grova brott.

Ofta står ord mot ord. Kvinnan upplever att hon blivit våldtagen medan den misstänkte mannen erkänner att de haft sex, men hävdar att det var ömsesidigt.

Utanför krogen 23.52.

Lite avsides, i kortärmade tröjor, sitter Ibrahim från Örebro och Victor från Hallsberg. De suger på var sin Marlboro light.

–Att någon utnyttjar att vissa tjejer är aspackade, det tror jag händer varje helg här i Örebro. Folk som har våldtäktstendenser taggas av spriten, säger Ibrahim.

–Jag har själv stoppat vad jag tror skulle ha blivit en våldtäkt. En tjej var svinpackad och en äldre okänd kille höll på att få med henne. Då gick jag in och sa till henne att: följ inte honom hem, det kan gå illa. Det funkade den gången i alla fall, berättar Victor.

–Nyktra tror jag att det är få som våldtar. Självklart skulle det bli färre våldtäkter om ingen drack. Det är jag hundra procent på. Man försvinner ju som person när man dricker. Moralen dämpas och försvinner den med. Det finns ju trevliga personer som i stort sett kan ha ihjäl folk på fyllan, konstaterar Ibrahim.

De senaste 40 åren har allt fler pubar, diskotek och barer fått tillstånd att sälja alkohol. Att dricka är en naturlig del av många unga människors sociala liv. Enligt EU-rapporten har minst fyra av tio förövare och sex av tio brottsoffer druckit alkohol vid tidpunkten för våldtäkten.

–Vi kan också se att de andra länderna som har många anmälda våldtäktsfall har en liknande alkohol- och ungdomskultur. Tjejerna finns ute och killarna förväntas ta för sig, förklarar Eva Diesen.

Frågan är om samhället är fullt av potentiella våldtäktsmän som, om bara kvinnorna finns tillgängliga, kan förvandlas till regelrätta våldtäktsmän?

– Ja, just för att många misstänkta inte definierar sig som en våldtäktsmän utan ser beteendet att tjata sig till eller övertyga till sex som naturligt. Ofta ser sig heller inte tjejerna som ett våldtäktsoffer utan anmäler först när någon i omgivningen insett vad som egentligen har hänt.

På väg ut från krogen 00.17

Det är för få tjejer på stället så Nils vill gå till en annan bar. Han kan inte minnas att han hamnat i någon tveksam situation tillsammans en tjej. Men han kan sätta sig in i problematiken.

–Det kan ju hända att tjejen ångrar sig utan att killen uppfattar det. Det är ju mer ett missförstånd. Det tror jag händer för att där tar instinkten över. Basbehoven liksom.

–Jag tror att det kan hända alla. Att man kommer i en gränssituation där man inte vet om tjejen verkligen vill eller inte. Det är då ens karaktär avgör hur det blir. Är man försiktig och lägger ner eller är man en sån som bara kör på?

Vi lever med gamla föreställningar om hur en man bör agera, konstaterar mansforskaren Lars Jalmert:

–Männen ska övertala till sex och kvinnan ska övertalas. Se bara på språkbruket kring sex där mannen ”sätter på” eller ”tar” henne. I grund och botten handlar våldtäkten om ett sätt för mannen att ta makt över kvinnan. Med könet som vapen.

Utanför krogen, 01.47.

En för tillfället syssloslös polispatrull rullar den snövita gatan fram. Stället stänger strax. Grupper av glada ungdomar står med telefonerna i hand. Samtal, sms och mms. Högt och lågt. Det ska organiseras fyllekäk, taxiresor och efterfester. Trötta men lyckliga ansikten. Festen tar inte slut här.

Och rent statistiskt kommer en våldtäkt att anmälas i länet även den här natten.

Annons