Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämställdhetsarbete måste ske på många olika plan

Svar

Annons

... på KD-kvinnors debattartikel om jämställdhet i NA den 7 mars

Kvinnors förutsättningar att vara delaktiga fullt ut i samhället har långsamt förbättrats de senaste 100 åren. Tidigare hade männen i princip monopol på de politiska posterna, på universiteten, på chefsposter och i många yrken.

I dag har jämställdheten i Sverige nått stora framgångar, inte minst om vi jämför med övriga delar av världen. Denna utveckling beror på att kvinnor har organiserat sig och drivit frågor om tillträde till det som tidigare var mannens domäner men även drivit på reformer som gynnar kvinnor, till exempel utbyggd barnomsorg och särbeskattning. Det socialdemokratiska partiet och S-kvinnor har varit drivande i reformarbetet och debatten under mycket lång tid.

Forskning har länge visat att ojämställdheten mellan män och kvinnor i familjen ökar drastiskt när barnen kommer.

Kristdemokraternas kvinnoförbund skriver i en debattartikel den 7 mars att ett gott samhället bygger på samhällsgemenskap men de menar också att familjer själva ska kunna bestämma om föräldraförsäkringen. De tycker inte att kvotering är rätt väg att gå i kampen för en ökad jämlikhet.

För oss S-kvinnor är det självklart att jämställdhetsarbetet måste ske på flera olika plan i samhället. Inte minst genom lagstiftning. Forskning har länge visat att ojämställdheten mellan män och kvinnor i familjen ökar drastiskt när barnen kommer.

Det finns inget som säger att kvinnor automatiskt är bättre på att ta hand om hem och barn.

Kvinnor tar ut mer föräldraledighet och är hemma oftare vid vård av barn. På det sättet kan de missgynnas i arbetslivet och halkar efter i både lön, karriärmöjligheter och pension. En lagstiftning om en jämn fördelning av föräldraförsäkringen gynnar både män och kvinnor, och inte minst barnen. Det finns inget som säger att kvinnor automatiskt är bättre på att ta hand om hem och barn. Barnen behöver båda sina föräldrar.

Vi S-kvinnor är stolta över vår politiska historia när det gäller reformer som ökat jämlikheten och jämställdheten i samhället. Vi fortsätter också att driva dessa frågor då det fortfarande är aktuellt.

I dag ser vi en ökande konservatism i samhället och ifrågasättande av viktiga reformer som till exempel förslag om inskränkning av aborträtten.

Jämställdhetsarbetet är ständigt pågående!

Eva Eriksson

ordförande i Örebro Socialdemokratiska kvinnoklubb

Carina Toro Hartman

ordförande i Egalia S-kvinnor

Fisun Yavas

ordförande i Röda Rosorna S-kvinnor

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel